Jak rozpoznać dobry miód?
O tym, że miód ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, nie trzeba nikogo przekonywać. Znajduje się w nim kilkaset cennych substancji, m.in. witaminy, pierwiastki, węglowodany, olejki eteryczne oraz polifenole. Miód to naturalny zamiennik cukru oraz środek leczniczy, który wspomaga działanie układu pokarmowego, oddechowego oraz krążenia. Prócz miodu prosto z pasieki w sprzedaży są miody sztuczne, które nie mają żadnych właściwości odżywczych. Jednak nawet z pozoru naturalny produkt, może być wzbogacany i pozbawiony swojego wyjątkowego działania. Jak rozpoznać dobry miód?
Jeśli chcesz kupić dobrej jakości miód, uważnie czytaj etykiety. Staraj się nie kupować mieszanek pochodzących z różnych pasiek: zamiast tego wybierz produkt jednego rodzaju (np. akacjowy, gryczany, wrzosowy, itd.). Nie warto sięgać po miody produkowane poza Unią Europejską, gdzie nie praktykuje się kontroli wyrobów. Przyjęło się, że najlepszy produkt można kupić bezpośrednio u pszczelarza. Niestety, niektórzy stosują nieuczciwe sztuczki, takie jak podawanie cukru pszczołom, który zanoszą do ula i mieszają z miodem. Niektórzy podgrzewają go i schładzają, aby na dłużej zachował płynną konsystencję. Oczywiście, takie praktyki sprawiają, że produkty tracą swoje właściwości lecznicze.
Prawdziwy smak miodu
Dobrej jakości miód można poznać przede wszystkim po jego smaku: odznacza się słodyczą, w której można wyczuć kwiatowy aromat (w zależności od rodzaju zebranego przez pszczoły pyłku). Kiedy miód dociera do gardła, powinno się wyczuć delikatne pieczenie oraz drapanie. Jeśli nie ma wyczuwalnego smaku i aromatu - jest sztuczny.
Wielu uznaje, że miód w stanie stałym, jest gorszej jakości od tego lejącego. Warto zaznaczyć, że krystalizacja jest naturalnym procesem i nie wpływa na zdrowotne właściwości miodu. Poza tym to właśnie cukrzenie świadczy o tym, że produkt jest naturalny. Dobrze przechowywany miód krystalizuje się naturalnie po kilku miesiącach (najdłużej płynny pozostaje akacjowy).
Konsystencja
Aby sprawdzić, czy miód jest dobrej jakości, warto sprawdzić jego konsystencję. Ten w postaci płynnej powinien być gęsty, a nabrany na łyżeczkę, lać się ciągłym strumieniem. Warto nalać odrobinę na spodeczek – powinien utworzyć się stożek, który dopiero po czasie rozlewa się na naczynie. Jeśli tak się nie dzieje, mamy do czynienia z miodem sztucznym.
Kolejną metodą, dzięki której można sprawdzić jakość miodu, jest wymieszanie go w zimnej wodzie. Jeśli na powierzchni powstają smugi, które opadają, oznacza, że jest naturalny. Trudno go rozpuścić, nawet w przypadku intensywnego mieszania. Miód sztuczny rozpuszcza się bez problemu.
Waga
Miód, z racji swojej gęstości, musi być ciężki. Produkt dobrej jakości przed krystalizacją waży trochę więcej, niż pojemność naczynia, np. jeśli kupujemy litrowy słoik miodu, powinien ważyć około 1,4 kg.
Miód swoje kosztuje
Miód nie jest produktem tanim. Jego produkcja uzależniona jest od warunków atmosferycznych, ilości zebranego przez pszczoły surowca, a także od liczebności tych pożytecznych owadów, która zmniejsza się z roku na rok. Trudno jest określić też, ile miód powinien kosztować, gdyż ceny ustalane są indywidualne. Jedno jest pewne: litrowy słoik dobrego miodu musi kosztować nie mniej niż kilkanaście/kilkadziesiąt złotych.