Jak skutecznie obniżyć cholesterol domowymi sposobami?
Cholesterol to organiczny związek chemiczny produkowany w naszym organizmie i dostarczany do niego razem z pożywieniem. Odgrywa bardzo ważną rolę – jest składnikiem błon komórkowych, bierze udział w produkcji hormonów i kwasów żółciowych wspomagających trawienie. Problem zaczyna się, gdy spożywamy zbyt dużo węglowodanów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Wtedy w naszym organizmie zaczyna rosnąć frakcja tzw. złego cholesterolu LDL. Nie bez przyczyny został on okrzyknięty największym wrogiem serca – szybko odkłada się w naczyniach krwionośnych, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe i ograniczając przepływ krwi. Zły cholesterol jest jedną z głównych przyczyn miażdżycy, a także zawału czy udaru. Podpowiadamy, które produkty spożywcze najszybciej rozprawią się ze złym cholesterolem.
Cholesterol to substancja organiczna wytwarzana przez naszą wątrobę. Pełni ważną rolę w gospodarce hormonalnej organizmu, bierze udział w syntezie witaminy D oraz produkcji kwasów żółciowych. Jest też składnikiem błon komórkowych. To frakcja tzw. dobrego cholesterolu HDL. Z krwioobiegu trafia on z powrotem do wątroby i ulega rozkładowi. Cholesterol dostarczamy do organizmu także z pożywieniem, jednak jeśli spożywamy zbyt dużo tłuszczu zwierzęcego pochodzenia, a także węglowodanów, wzrasta poziom tzw. złego cholesterolu LDL, który osadza się w naczyniach krwionośnych i tworzy blaszki miażdżycowe. Rozwojowi złego cholesterolu sprzyja dieta bogata w węglowodany, mięso wieprzowe i wołowe, smalec, słoninę, tłuste sery i twarogi, masło, wątróbkę wieprzową. Co ciekawe, wzrost poziomu złego cholesterolu wcale nie wiąże się ze spożywaniem jajek. W małych ilościach mogą go one nawet obniżać, szczególnie te ugotowane na miękko.
Aronia zawiera antocyjany, które wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Jednocześnie zwiększają frakcję dobrego cholesterolu. Udrażniają ponadto naczynia krwionośne i poprawiają ich przepuszczalność. W aronii znajdują się również bioflawonoidy, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Sok z czerwonych winogron
Skórka i pestki tych owoców zawierają flawonoidy, które obniżają poziom złego cholesterolu, a zwiększają ilość jego dobrej frakcji.
Soki z kolorowych warzyw
Koktajle warzywne, na przykład z pomidorów, selera, marchwi czy szpinaku to prawdziwi pogromcy cholesterolu. Warzywa zawierają substancje, które zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach naczyń krwionośnych. Znajdujący się w warzywach błonnik reguluje wchłanianie się tłuszczu do organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i stymuluje pracę wątroby.
Zielona herbata
Zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza jego wchłanianie się w jelitach. Chroni też przed tworzeniem się złogów w naczyniach krwionośnych, poprawia ich przepuszczalność i obniża ciśnienie krwi.
Czerwone wino
Czerwone wino zawiera flawonoidy, które chronią przed utlenianiem się złego cholesterolu i zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Dzięki temu zmniejszają ryzyko powstawania skrzepów w naczyniach krwionośnych. Trunek zawiera także kwas acetylosalicylowy, który rozrzedza krew.
Brązowy ryż
Brązowy ryż zawiera dużo błonnika, który przyspiesza usuwanie cholesterolu z organizmu i zapobiega jego osadzaniu się na ściankach naczyń krwionośnych. Znajduje się w nim także kwas linolowy, który obniża poziom złego cholesterolu.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna (a w szczególności pęczak) uznawana jest za najzdrowszą z kasz. Znajdują się w niej duże ilości błonnika, a także witaminy PP. Obie substancje przyspieszają usuwanie cholesterolu z organizmu i obniżają poziom jego złej frakcji.
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych o idealnym stosunku kwasów omega-3 i omega-6. Utrzymują one właściwy poziom dobrego cholesterolu, obniżają jego złą frakcję, a także poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za choroby serca.
Makrela i sardynki
Ryby morskie również są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich spożywanie chroni przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych, obniża też ciśnienie krwi i jej krzepliwość.
Awokado
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że zjedzenie jednego awokado dziennie pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu. Wszystko dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym owocu. Kluczem do sukcesu jest jednak włączenie awokado do zbilansowanej diety i zastępowanie nim innych tłuszczów, ponieważ owoc jest niezwykle kaloryczny.