Jak uzupełnić niedobór witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B zaliczane są do grupy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie istotną rolę odgrywają w układzie nerwowym. Ich niedobór szybko odczuwamy, gdyż praca organizmu jest zaburzona. Objawy niskiej zawartości witaminy B w organizmie możemy odczuwać w różny sposób - w zależności od jej typu. Często jest to niestabilność emocjonalna, rozdrażnienie, trudności ze snem, słabe włosy i paznokcie, problemy ze skórą. Gdy większość z tych objawów występuje jednocześnie, może świadczyć to o niedoborze witaminy B w organizmie. Jak ją uzupełnić? Podpowiadamy.
Witaminy typu B są uznawane za najważniejsze dla naszego organizmu i to nie bez powodu. Biorą one udział w najważniejszych procesach naszego życia. Jednak przede wszystkim odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a w efekcie za zdrowie psychiczne.
Witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Pełnią również bardzo ważną funkcję w procesach metabolicznych, m.in. uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów - w zamianie glukozy na energię, która jest dostarczana m.in, do mózgu. Ponadto, każdej witaminie z grupy B przypisana jest inna funkcja.
Do grupy witaminy B zaliczamy:
* witaminę B1 - tiamina - wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
* witaminę B2 - ryboflawina - wzmacnia odporność organizmu;
* witaminę B3 (PP) - niacyna - bierze udział w syntezie białka;
* witaminę B4 - cholina - jest współodpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek;
* witaminę B5 - kwas pantotenowy - bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych.
* witaminę B6 - pirydoksyna - odgrywa istotną rolę w przemianach białka;
* witaminę B7 - biotyna - wpływa na prawidłowy wzrost organizmu;
* witaminę B8 - inozytol - zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego;
* witaminę B9 - kwas foliowy - jest niezbędna do syntezy DNA;
* witaminę B10 (PABA) - kwas p-aminobenzoesowy - uczestniczy w przemianie żelaza i tworzeniu czerwonych krwinek czerwonych;
* witaminę B12 - kobalamina - witamina ta zapobiega defektom wrodzonym, a także neurologicznym;
* witaminę B13 - kwas orotowy - dba o prawidłowy metabolizm;
* witaminę B15 - kwas pangamowy - reguluje poziom cholesterolu;
* witaminę B17 - amigdalina - wykazuje działanie antynowotworowe.
Niedobór witaminy B może objawiać się różnie, w zależności od typu witaminy, której nam brakuje. Na przykład niedobór witaminy B1 objawia się zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami pamięci i koncentracji, a nawet depresją, gdyż witamina B1 odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei symptomy niedoboru witamin B2 i B3 to zazwyczaj: suche i matowe włosy, łamliwe paznokcie, niedoskonałości na skórze, a także anemia. Braki witaminy B4 możemy poznać po ogólnym zmęczeniu organizmu, a niedobór witaminy B5 po zaburzonej pracy układu trawiennego. Niska zawartość witamin z grupy B objawia się również:
* B6 - padaczką, zaburzeniami emocjonalnymi, rozdrażnieniem, zmniejszeniem odporności organizmu;
* B7 - sennością, apatią, rozdrażnieniem, bólem mięśni;
* B8 - obniżonym nastrojem i niepokojem;
* B9 - anemią, problemami z kośćmi;
* B10 - zdenerwowaniem, pogorszoną kondycją włosów i paznokci;
* B12 - anemią, osłabieniem, zmęczeniem, problemami z pamięcią i koncentracją, bólami głowy;
* B13 - słabą kondycją skóry, bólami kości;
* B15 - brakiem energii, drętwieniem kończyn, bólami;
* B17 - obniżoną odpornością organizmu, bólami, stanami zapalnymi.
Niedobory witaminy B najlepiej uzupełniać w postaci naturalnych produktów. Oto, gdzie znajdziemy poszczególne typy tej cennej wartości odżywczej:
* witamina B1 - pszenica, nasiona słonecznika, suche nasiona roślin strączkowych, polędwica, wieprzowina, kapusta;
* witamina B2 - nabiał, owoce, warzywa;
* witamina B3 (PP) - jajka, ryby;
* witamina B4 - jajka, mleko, wątroba;
* witamina B5 - grzyby, soja, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, nabiał;
* witamina B6 - mięso wieprzowe, mleko, orzechy;
* witamina B7 - drożdże, ciemny ryż, olej rzepakowy, banany, cytrusy;
* witamina B8 - fasola, soczewica, owies, orzeszki ziemne, ryż;
* witamina B9 - brukselka, brokuły, szpinak, kalafior;
* witamina B10 (PABA) - nabiał, wątroba, pełnoziarniste produkty;
* witamina B12 - ryby, produkty roślinne, sery dojrzewające;
* witamina B13 - warzywa korzeniowe, szczaw, serwatka, drożdże piwne;
* witamina B15 - sezam, ryż, nasiona dyni, drożdże;
* witamina B17 - jabłka, wiśnie, nektarynki, gruszki, fasola, orzeszki.
By prawidłowo dbać o zdrowie naszego organizmu, warto uwzględnić wyżej wymienione produkty w diecie.