Reklama

Jak w domowy sposób wyleczyć anemię?

Anemia to niedokrwistość. Bardzo często jest ona objawem poważnych schorzeń. Najbardziej na anemię narażone są kobiety i osoby z chorobami chronicznymi. Symptomami anemii najczęściej jest złe samopoczucie, bladość skóry, szybkie lub nieregularne bicie serca, krótki oddech, bóle w klatce, bóle głowy, zimne ręce i stopy. Utratę włosów, brak energii oraz wysokie lub niskie ciśnienie krwi również należy obwiniać anemię. Z łatwością wyleczysz i zapobiegniesz anemii stosując kilka prostych domowych sposobów. Oto kilka z nich.

Nasiona sezamu

Nasiona zawierają dużą dawkę żelaza. Już ¼ szklanki nasion sezamu zawiera 30% dziennej wymaganej dawki żelaza.

Namocz dwie łyżki czarnego sezamu w wodzie na 2-3 godziny. Przecedź miksturę i z rozmokniętych nasion zrób pastę. Dodaj odrobinę miodu i zamieszaj. Tak sporządzoną miksturę jedz dwa razy dziennie. Ewentualnie nasączone nasiona zmiel i przecedź dla uzyskania emulsji. Otrzymaną emulsję dodaj do szklanki ciepłego mleka. Dla smaku dodaj odrobinę miodu. Pij raz dziennie.

Szpinak

Dieta bogata w warzywa liściaste to najlepsza profilaktyka przed anemią. Szpinak bogaty w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy szybko wyleczą anemię. Szklanka szpinaku zawiera 33% kwasu foliowego i 35% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo.

Reklama

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 szklankę zblanszowanego szpinaku blendujemy z odrobiną wody. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, posiekaj drobno czosnek i odrobinę cebuli. Wlej na patelnię zblendowany szpinak, dopraw do smaku i gotuj 5-10 minut. Pij zupę ze szpinaku dwa razy dziennie.

Buraki

Buraki są bardzo polecane dla osób cierpiących na niedokrwistość. W burakach znajdziemy wysoką wartość żelaza, wapnia, potasu i siarki. Oprócz dostarczania witamin, oczyszczają organizm.

Do przygotowania soku potrzebujemy buraka średniej wielkości, trzy marchewki i połowę ziemniaka. Warzywa ścieramy na sok w sokowirówce. Sok należy pić raz na dobę. Buraki można jeść w formie ugotowanej. Jedząc je wraz ze skórką dostarczymy organizmowi większą wartość odżywczą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy