Reklama

Jak walczyć ze zgagą

Nieprzyjemne pieczenie w przełyku... To uczucie zna chyba każda z nas. Ale ze zgagą można skutecznie walczyć! Podajemy proste sposoby na pozbycie się tej dolegliwości.

Najczęściej nas dopada, gdy jesteśmy przejedzone! Wtedy żołądek nie radzi sobie z trawieniem i zaczynamy odczuwać dyskomfort w przełyku, potem niesmak w ustach. Dlaczego tak się dzieje? Kwasy żołądkowe docierają do przełyku i podrażniają delikatną śluzówkę. Zgagę mogą wywołać też niektóre potrawy.

Komu dokucza?

Sporadycznie zgaga zdarza się każdej z nas. Ale częściej są narażone: kobiety w ciąży, co jest normalnym objawem fizjologicznym, bo rozwijające się w brzuchu mamy dziecko naciska na jej żołądek; panie po pięćdziesiątce, ponieważ ich są osłabione, także mięśnie przełyku; panie z nadwagą i otyłe, gdyż nadmiar kilogramów zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej.

Reklama

Co może pomóc:

Racjonalna, zdrowa dieta, czyli jedzenie lekkich małych dań (zasady dalej), unikanie niektórych, nieprzejadanie się; rzucenie palenia papierosów, bo osłabia ono mięśnie przełyku.

Zasady smakosza

Jeśli masz skłonności do zgagi, przestrzegaj naszych dietetycznych rad i wskazówek.   5 posiłków dziennie: Małe porcje jedzenia nie obciążą żołądka. Zamiast 2-3 obfitych posiłków jadaj 5 niedużych: śniadanie,  II śniadanie, obiad, przekąskę, kolację. Jedz je o stałych porach. 

Zdrowe gotowanie

Przyrządzaj dania gotowane, np. na parze (warzywa) i pieczone w folii (chude mięso, ryby). Unikaj potraw smażonych i panierowanych,  wędzonych, grillowanych.

Lekkostrawne potrawy

Do codziennego jadłospisu włącz produkty, które są łagodne dla żołądka: chude twarogi, jogurt naturalny, kefir (mogą być bazą do koktajli  i chłodników). Dania doprawiaj  ziołami: koperkiem, natką, bazylią, kminkiem, oregano.

Warzywa i owoce

Wybieraj łatwo strawne, nieobciążające żołądka: sałatę, cukinię, świeży ogórek bez skórki, marchewkę,  buraki (najlepiej gotowane), banany, brzoskwinie, nektarynki, jabłka. Pokarmy jak leki: Gdy odczuwasz pieczenie w przełyku, schrup kilka migdałów. Leczniczo działa siemię lniane (zmielone zalej wrzątkiem i pij ciepłą zawiesinę).

Winowajcy

Niektóre pokarmy i napoje zwiększają produkcję kwasów i mogą wywoływać zgagę. Oto ich lista. Ostre przyprawy np. chili, musztarda, ocet winny, ale również czosnek i cebula. Fast Foody hamburgery, frytki, hot dogi, placki ziemniaczane, zapiekanki, pizza.

Kawa zwłaszcza mocny napar bez dodatku mleka. Podobnie działa mocna herbata. Czekolada oraz czekoladowe cukierki, ciastka, torty. cytrusy grejpfruty, cytryny, pomarańcze oraz soki z tych owoców. Alkohol zwłaszcza niskoprocentowy – piwo i wino oraz drinki z dodatkiem soków owocowych.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Dania | zasady | kasy | alkohol | zgaga
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy