Jak walczyć ze zgagą
Nieprzyjemne pieczenie w przełyku... To uczucie zna chyba każda z nas. Ale ze zgagą można skutecznie walczyć! Podajemy proste sposoby na pozbycie się tej dolegliwości.
Najczęściej nas dopada, gdy jesteśmy przejedzone! Wtedy żołądek nie radzi sobie z trawieniem i zaczynamy odczuwać dyskomfort w przełyku, potem niesmak w ustach. Dlaczego tak się dzieje? Kwasy żołądkowe docierają do przełyku i podrażniają delikatną śluzówkę. Zgagę mogą wywołać też niektóre potrawy.
Sporadycznie zgaga zdarza się każdej z nas. Ale częściej są narażone: kobiety w ciąży, co jest normalnym objawem fizjologicznym, bo rozwijające się w brzuchu mamy dziecko naciska na jej żołądek; panie po pięćdziesiątce, ponieważ ich są osłabione, także mięśnie przełyku; panie z nadwagą i otyłe, gdyż nadmiar kilogramów zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej.
Racjonalna, zdrowa dieta, czyli jedzenie lekkich małych dań (zasady dalej), unikanie niektórych, nieprzejadanie się; rzucenie palenia papierosów, bo osłabia ono mięśnie przełyku.
Jeśli masz skłonności do zgagi, przestrzegaj naszych dietetycznych rad i wskazówek. 5 posiłków dziennie: Małe porcje jedzenia nie obciążą żołądka. Zamiast 2-3 obfitych posiłków jadaj 5 niedużych: śniadanie, II śniadanie, obiad, przekąskę, kolację. Jedz je o stałych porach.
Przyrządzaj dania gotowane, np. na parze (warzywa) i pieczone w folii (chude mięso, ryby). Unikaj potraw smażonych i panierowanych, wędzonych, grillowanych.
Do codziennego jadłospisu włącz produkty, które są łagodne dla żołądka: chude twarogi, jogurt naturalny, kefir (mogą być bazą do koktajli i chłodników). Dania doprawiaj ziołami: koperkiem, natką, bazylią, kminkiem, oregano.
Wybieraj łatwo strawne, nieobciążające żołądka: sałatę, cukinię, świeży ogórek bez skórki, marchewkę, buraki (najlepiej gotowane), banany, brzoskwinie, nektarynki, jabłka. Pokarmy jak leki: Gdy odczuwasz pieczenie w przełyku, schrup kilka migdałów. Leczniczo działa siemię lniane (zmielone zalej wrzątkiem i pij ciepłą zawiesinę).
Niektóre pokarmy i napoje zwiększają produkcję kwasów i mogą wywoływać zgagę. Oto ich lista. Ostre przyprawy np. chili, musztarda, ocet winny, ale również czosnek i cebula. Fast Foody hamburgery, frytki, hot dogi, placki ziemniaczane, zapiekanki, pizza.
Kawa zwłaszcza mocny napar bez dodatku mleka. Podobnie działa mocna herbata. Czekolada oraz czekoladowe cukierki, ciastka, torty. cytrusy grejpfruty, cytryny, pomarańcze oraz soki z tych owoców. Alkohol zwłaszcza niskoprocentowy – piwo i wino oraz drinki z dodatkiem soków owocowych.