Jak zapobiegać otyłości u dzieci
Nie przekarmiaj, wpajaj prawidłowe nawyki żywieniowe i zwracaj uwagę na to, czy w diecie malucha są wszystkie potrzebne składniki.
Kłopoty z utrzymaniem wagi w dorosłym życiu mogą być skutkiem stosowania nieprawidłowej diety podczas pierwszych 2-3 lat życia. Szczególnie ważne jest w tym kontekście początkowe 12 miesięcy. To wtedy programowany jest nasz późniejszy metabolizm.
Jeśli coś pójdzie nie tak, przez całe życie będziemy się borykać z problemem nadwagi.
Okres pierwszych trzech lat jest też kluczowy dla kształtowania nawyków żywieniowych - wybieramy wtedy swoje ulubione smaki, a upodobań tych trzymamy się zwykle przez całe życie.
Rodzice mają bardzo duży wpływ na to, czy ich dzieci będą w przyszłości miały problem z nadwagą, czy nie. Wbrew więc temu, co się powszechnie sądzi, skłonność do przybierania na wadze to kwestia nie tylko genów.
Przyrządzając mleko modyfikowane dla dziecka, nie dodawaj go więcej, niż napisano w przepisie, bo zwiększasz w ten sposób ilość białka w pokarmie. Badania wykazały, że za duża ilość białka podawana dziecku w ciągu pierwszych dwóch lat życia zwiększa ryzyko otyłości.
Jeśli dziecko nie jest karmione wyłącznie piersią, nie podawaj mu jedzenia na każde żądanie - bo to prosta droga do przekarmienia. Maluch podczas pierwszych trzech lat życia powinien otrzymywać 5-6 posiłków dziennie. Łącznie z przekąskami.
Podawanie słodkich napojów powinno być objęte absolutnym zakazem. To jedna z głównych przyczyn występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci.
Nie dosalaj i nie dosładzaj posiłków dziecka. Z badań wynika, że około 90 proc. dzieci do trzeciego roku życia spożywa zbyt dużo soli, a 80 proc. zbyt dużo cukru. Dosalanie i dosładzanie rozwija u malucha upodobanie do smaków słodkich lub słonych w przyszłości - a to może się stać przyczyną kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi.
Pamiętaj, że maluch powinien spożywać pięć porcji warzyw dziennie. Produkty te są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Niedobór niektórych z nich skutkuje nadmiarem kilogramów.
Zadbaj o suplementację witaminy D. Jeśli lekarz jej nie przepisze, przypomnij mu o tym. Nawet modelowa dieta nie zapewni dziecku w naszym klimacie odpowiedniej ilości tej substancji. Jej niedobór może się stać przyczyną wielu problemów zdrowotnych, także otyłości w późniejszym wieku.
W dziecięcym jadłospisie muszą się koniecznie znaleźć produkty zawierające żelazo, m.in.: mięso wołowe, rośliny strączkowe albo produkty wzbogacane żelazem oraz witaminą C (która wspomaga przyswajanie tego minerału). Wśród dzieci otyłych i mających nadwagę jest dwukrotnie więcej maluchów z niedoborami żelaza niż w grupie dzieci o prawidłowej wadze.
Skłonność do nadwagi można zaprogramować, popełniając błędy w żywieniu.
Tekst: Lucyna Pianko