Reklama

Jak zrobić esencję cytrynową?

Sok i pulpa z cytryny posiadają dla nas odżywcze i zdrowotne właściwości. Nawiązując do studiów nad cytryną, skórka ma o wiele więcej w sobie niż smak i zapach. Skórka z cytryny zawiera duże spektrum witamin i minerałów, które są esencją dla zdrowia. Dowiedz się jak zrobić esencję ze skórki cytryny.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 2 cytryny
  • 250ml alkoholu

Spożywanie skórki z cytryny jest korzystne dla układu krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki bogactwu antyoksydantów oczyszcza żyły i naczynia krwionośne. Podnosi odporność organizmu, także wpływa pozytywnie na budowę kości.

Zacznijmy od obrania cytryny ze skórki. Ściągając skórkę z cytryny upewnij się nie zbierasz z cytryny białej gorzkiej powłoki. Dla pewności czy dobrze cytryna została umyta z pestycydów, należy skórkę namoczyć. Włóż skórkę do garnka z wodą, octem jabłkowym i sodą oczyszczoną. Zostaw ją do namoczenia na 20 minut. Możesz szczoteczkę delikatnie wyszorować skórkę.

Reklama

Po wymoczeniu skórki, skrój je w drobne kawałeczki i wrzuć do szklanego słoika. Zalej alkoholem. Najlepszym wyborem będzie czysta wódka. Wydobędzie ona ze skórki smak i aromat.

Zamknij szczelnie słoik i odstaw do macerowania przynajmniej na 2 tygodnie. Jeżeli życzysz sobie bardziej intensywny aromat, zostaw ja na miesiąc lub dwa. Pamiętaj by wstrząsać słoikiem raz dziennie. Gdy esencja osiągnie pożądany efekt, przecedź miksturę używając gazy. Przechowuj esencję cytrynową w małej buteleczce, szczelnie zamkniętej w niskiej temperaturze.

Pamiętaj, że skórka cytryny zawiera sporą ilość szczawianów. Przez co nie jest zalecana do spożycia przez osoby cierpiące na kamienie nerkowe.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy