Jak zrobić esencję cytrynową?
Sok i pulpa z cytryny posiadają dla nas odżywcze i zdrowotne właściwości. Nawiązując do studiów nad cytryną, skórka ma o wiele więcej w sobie niż smak i zapach. Skórka z cytryny zawiera duże spektrum witamin i minerałów, które są esencją dla zdrowia. Dowiedz się jak zrobić esencję ze skórki cytryny.
- 2 cytryny
- 250ml alkoholu
Spożywanie skórki z cytryny jest korzystne dla układu krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki bogactwu antyoksydantów oczyszcza żyły i naczynia krwionośne. Podnosi odporność organizmu, także wpływa pozytywnie na budowę kości.
Zacznijmy od obrania cytryny ze skórki. Ściągając skórkę z cytryny upewnij się nie zbierasz z cytryny białej gorzkiej powłoki. Dla pewności czy dobrze cytryna została umyta z pestycydów, należy skórkę namoczyć. Włóż skórkę do garnka z wodą, octem jabłkowym i sodą oczyszczoną. Zostaw ją do namoczenia na 20 minut. Możesz szczoteczkę delikatnie wyszorować skórkę.
Po wymoczeniu skórki, skrój je w drobne kawałeczki i wrzuć do szklanego słoika. Zalej alkoholem. Najlepszym wyborem będzie czysta wódka. Wydobędzie ona ze skórki smak i aromat.
Zamknij szczelnie słoik i odstaw do macerowania przynajmniej na 2 tygodnie. Jeżeli życzysz sobie bardziej intensywny aromat, zostaw ja na miesiąc lub dwa. Pamiętaj by wstrząsać słoikiem raz dziennie. Gdy esencja osiągnie pożądany efekt, przecedź miksturę używając gazy. Przechowuj esencję cytrynową w małej buteleczce, szczelnie zamkniętej w niskiej temperaturze.
Pamiętaj, że skórka cytryny zawiera sporą ilość szczawianów. Przez co nie jest zalecana do spożycia przez osoby cierpiące na kamienie nerkowe.