Reklama

Jak zrobić herbatę z korzenia lukrecji?

Herbata z lukrecji powstaje z leczniczego korzenia lukrecji. To najbardziej znane i stosowane zioło w Chinach. Używane od wieków do doprawiania potraw, dosładzania napojów i nadawaniu smaku tytoniowi. Jednak lukrecja nie służy tylko do dosładzania nam życia, posiada lecznicze własności. Łagodzi problemy trawienne, zgagę i usprawnia układ trawienny na wypadek zaparcia. Uwalnia od stresu i napięcia. Wspiera układ oddechowy, pomaga wydalać zalegający śluz. Bolące mięśnie uwalnia od napięć i skurczów. Poznaj nową członkinię twojej domowej apteczki.

Przygotowujemy 1 łyżkę korzenia lukrecji na każdą szklankę wody. Jeżeli chcesz sporządzić herbatę z lukrecji na bolące gardło i kaszel dodaj 1 pałeczkę cynamonu oraz parę plasterków imbiru.

Do wody wsypujemy lukrecję i zagotowujemy wodę. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień i dusimy lukrecję przez 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw herbatę do zaparzenia się na 5 minut. Następnie przelej herbatę przez sitko i rozkoszuj się herbatą.

Zaleca się by dzieci i kobiety karmiące oraz w ciąży nie stosowały lukrecji pod żadną postacią. Dzieci powyżej wagi 23 kg mogą pić 1/3 szklanki herbaty z lukrecji na bolące gardło i kaszel do 3 razy na dzień. Nie ma też specyficznych instrukcji co do picia herbaty z lukrecji przez osoby dorosłe. Wspomina się by nie przedawkować spożywania lukrecji, gdyż może to powodować bóle głowy i spowodować wzrost ciśnienia krwi.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy