Reklama

Jak zrobić nalewkę z czerwonej koniczyny?

Czterolistną koniczynę szukał każdy kto liczył na to, że przyniesie mu szczęście. Na szczęście koniczyna posiada również właściwości zdrowotne. Skutecznie zwalcza infekcje układu oddechowego, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Także wzmacnia organizm oraz eliminuje infekcje żołądkowo -jelitowe. Sporządź nalewkę z czerwonej koniczyny, by mieć ją w swej domowej apteczce.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 100g świeżych kwiatów czerwonej koniczyny
  • 1/2 l wódki
  • duży słój
  • sitko lub gaza

Umyte kwiaty koniczyny przełóż przełóż do słoika. Zalej je wódką, tak by wódka pokryła całkowicie kwiaty. Zakręć nakrętkę słoika i odstaw w ciemne miejsce.

Pozwól nalewce odstać 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem. Sprawdzaj poziom alkoholu. Jeżeli go ubyło dolej odrobinę, by kwiaty koniczyny były nadal zakryte.

Po 6 tygodniach otwórz słój i przecedź nalewkę przez sito lub gazę. Nalewkę przelej do czystej butelki lub słoika. Przy problemach żołądkowych pij nalewkę 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy