Jak zrobić nalewkę z czerwonej koniczyny?
Czterolistną koniczynę szukał każdy kto liczył na to, że przyniesie mu szczęście. Na szczęście koniczyna posiada również właściwości zdrowotne. Skutecznie zwalcza infekcje układu oddechowego, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Także wzmacnia organizm oraz eliminuje infekcje żołądkowo -jelitowe. Sporządź nalewkę z czerwonej koniczyny, by mieć ją w swej domowej apteczce.
- 100g świeżych kwiatów czerwonej koniczyny
- 1/2 l wódki
- duży słój
- sitko lub gaza
Umyte kwiaty koniczyny przełóż przełóż do słoika. Zalej je wódką, tak by wódka pokryła całkowicie kwiaty. Zakręć nakrętkę słoika i odstaw w ciemne miejsce.
Pozwól nalewce odstać 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem. Sprawdzaj poziom alkoholu. Jeżeli go ubyło dolej odrobinę, by kwiaty koniczyny były nadal zakryte.
Po 6 tygodniach otwórz słój i przecedź nalewkę przez sito lub gazę. Nalewkę przelej do czystej butelki lub słoika. Przy problemach żołądkowych pij nalewkę 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.