Jak zrobić nalewkę z propolisu?
Propolis skutecznie walczy z bakteriami, wirusami i grzybami, dlatego często stosuje się go przy przeziębieniach i grypie. Zaobserwowano, że propolis hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków. Podawany w formie nalewki domowej roboty pomoże nam pokonać sezonowe infekcje. Przepis na propolisową nalewkę znajdziesz poniżej.
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować 50 gramów propolisu. Można go kupić w dobrych sklepach zielarskich.
Umieszczamy propolis w młynku do kawy i mielimy na drobny proszek.
Do propolisu dolejmy 100 ml spirytusu etylowego i 150 ml przegotowanej letniej wody.
Szczelnie zamknijmy i przechowujmy 2-3 tygodnie w ciemnej butelce. Przez ten czas raz dziennie wstrząśnijmy zawartość.
Po upływie tego czasu przefiltrowujemy nalewkę przez szmatkę lub filtr do kawy.
Na koniec przelewamy nalewkę do ciemnej butelki z kroplomierzem. Szczelnie zakręcamy.
W czasie infekcji stosujmy 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie.
Możemy też zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 20 kropli nalewki i płukać gardło 3 razy dziennie przy zapaleniu gardła i krtani.
Nalewka przyda się też do inhalacji: do miski z gorącą wodą dodajmy 50 kropli nalewki i wdychajmy opary codziennie przez ok. 10 minut.
Nalewkę propolisową możemy dodać do herbaty. Zaparzmy herbatkę, dodajmy 40 kropel nalewki, 2 łyżki miodu i sok z połowy cytryny. Wymieszajmy. Pijmy codziennie, najlepiej wieczorem przed zaśnięciem, żeby się wygrzać.