Jak zrobić nalewkę ziołową na migrenę?
Kto cierpi na migreny ten wie, że to nie jest zwykły ból głowy. Migrena to pulsujący ból głowy, o różnym stopniu nasilenia. Dla migreny charakterystyczny jest światłowstręt, wrażliwość na dźwięk i zapach. Występują też nudności i wymioty. Jest wiele sposobów by radzić sobie z nagłym atakiem migreny. Są też sposoby naturalne, które warto wypróbować, gdy leki z apteki nie pomagają.
- 3 części świeżej lub suszonej melisy
- 2 części świeżej lub suszonej wrotyczy maruna
- wódka
Odmierz zioła suszone lub świeże. Jeżeli używasz świeżych ziół, posiekaj je na drobniejsze części. Wrzuć je do szklanego słoja. Zalej zioła wódką ponad ich poziom. Wódka powinna zakrywać zioła o 1-1,5cm ponad. Zakręć słój pokrywką i wstrząśnij, aż dobrze się zmieszają.
Postaw słoik na słonecznym ciepłym oknie na 2-6 tygodni. Codziennie potrząsając słojem. Po odstanym czasie, odcedź nalewkę wyrzucając zioła, a czystą nalewkę przelewając do ciemnej butelki.
Butelkę z nalewką przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Taka nalewka powinna nadawać się do spożycia do 5 lat.
Gdy pojawią się symptomy migreny, weź od 1/4 do 1/2 łyżeczki nalewki. Pij nalewkę w takiej dawce co 30 minut, aż dolegliwości ustąpią.