Jak zrobić nalewkę ziołową na migrenę?
Kto cierpi na migreny ten wie, że to nie jest zwykły ból głowy. Migrena to pulsujący ból głowy, o różnym stopniu nasilenia. Dla migreny charakterystyczny jest światłowstręt, wrażliwość na dźwięk i zapach. Występują też nudności i wymioty. Jest wiele sposobów by radzić sobie z nagłym atakiem migreny. Są też sposoby naturalne, które warto wypróbować, gdy leki z apteki nie pomagają.

Rzeczy, których potrzebujesz
- 3 części świeżej lub suszonej melisy
- 2 części świeżej lub suszonej wrotyczy maruna
- wódka
Składniki

Odmierz zioła suszone lub świeże. Jeżeli używasz świeżych ziół, posiekaj je na drobniejsze części. Wrzuć je do szklanego słoja. Zalej zioła wódką ponad ich poziom. Wódka powinna zakrywać zioła o 1-1,5cm ponad. Zakręć słój pokrywką i wstrząśnij, aż dobrze się zmieszają.
Składniki

Postaw słoik na słonecznym ciepłym oknie na 2-6 tygodni. Codziennie potrząsając słojem. Po odstanym czasie, odcedź nalewkę wyrzucając zioła, a czystą nalewkę przelewając do ciemnej butelki.
Składniki

Butelkę z nalewką przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Taka nalewka powinna nadawać się do spożycia do 5 lat.
Gdy pojawią się symptomy migreny, weź od 1/4 do 1/2 łyżeczki nalewki. Pij nalewkę w takiej dawce co 30 minut, aż dolegliwości ustąpią.