Jak zrobić syrop na przeziębienie z czarnego bzu?
Kiedy dopadnie katar i drapanie w gardle, sięgnij po syrop z czarnego bzu. Kiedy wszyscy wokół kaszlą i smarkają, twój organizm będzie odporny na krążące bakterie i wirusy. Przygotuj syrop dla całej rodziny, a będziecie się cieszyć zdrowiem przez cały okres jesienno-zimowy. Składniki których potrzebujesz do sporządzenia syropu:
* ½ szklanki jagód czarnego bzu
* 2 szklanki filtrowanej wody
* laska cynamonu
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżki świeżo startego imbiru
* 1łyżka jeżówki
* 1 łyżka owoców dzikiej róży
* skórka z cytryny
* szklanka miodu
W małym garnuszku zmieszaj wszystkie składniki, prócz miodu (miód w wysokiej temperaturze traci swe właściwości antybakteryjne i antywirusowe) Na wysokim ogniu doprowadź miksturę do wrzenia, wówczas zredukuj płomień, by mikstura się poddusiła. Gotuj całość 20 minut.
Zestaw miksturę z kuchenki i przełóż ją na sitko. Wyciśnij z mieszanki jak najwięcej soku. Zmieszaj wszystko razem, aż miód się rozpuści. Tak powstały syrop przechowuj w szklanym słoju w lodówce. Syrop ten można przechowywać sześć miesięcy.
Dzieciom poniżej dwóch lat podawaj jedną łyżeczkę, powyżej dwóch lat, pół łyżki stołowej co godzinę. Podawaj przez cztery dni, aż symptomy przeziębienia ustąpią. Dzieciom i dorosłym powyżej dwunastu lat podawaj jedną łyżkę co godzinę, przez 4 dni, aż poczujesz się lepiej. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, bierz trzy razy dziennie, tydzień przed planowaną podróżą.