Reklama

Jak zrobić syrop na przeziębienie z czarnego bzu?

Kiedy dopadnie katar i drapanie w gardle, sięgnij po syrop z czarnego bzu. Kiedy wszyscy wokół kaszlą i smarkają, twój organizm będzie odporny na krążące bakterie i wirusy. Przygotuj syrop dla całej rodziny, a będziecie się cieszyć zdrowiem przez cały okres jesienno-zimowy. Składniki których potrzebujesz do sporządzenia syropu:

Rzeczy, których potrzebujesz

* ½ szklanki jagód czarnego bzu

* 2 szklanki filtrowanej wody

* laska cynamonu

* 6 ząbków czosnku

* 2 łyżki świeżo startego imbiru

* 1łyżka jeżówki

* 1 łyżka owoców dzikiej róży

* skórka z cytryny

* szklanka miodu

W małym garnuszku zmieszaj wszystkie składniki, prócz miodu (miód w wysokiej temperaturze traci swe właściwości antybakteryjne i antywirusowe) Na wysokim ogniu doprowadź miksturę do wrzenia, wówczas zredukuj płomień, by mikstura się poddusiła. Gotuj całość 20 minut.

Zestaw miksturę z kuchenki i przełóż ją na sitko. Wyciśnij z mieszanki jak najwięcej soku. Zmieszaj wszystko razem, aż miód się rozpuści. Tak powstały syrop przechowuj w szklanym słoju w lodówce. Syrop ten można przechowywać sześć miesięcy.

Reklama

Dzieciom poniżej dwóch lat podawaj jedną łyżeczkę, powyżej dwóch lat, pół łyżki stołowej co godzinę. Podawaj przez cztery dni, aż symptomy przeziębienia ustąpią. Dzieciom i dorosłym powyżej dwunastu lat podawaj jedną łyżkę co godzinę, przez 4 dni, aż poczujesz się lepiej. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, bierz trzy razy dziennie, tydzień przed planowaną podróżą.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby na przeziębienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy