Reklama

Jak zrobić syrop z buraka na kaszel i przeziębienie?

Podczas przeziębienia i grypy wiele osób sięga po naturalne środki zwalczania choroby, które nie przynoszą takich skutków ubocznych jak syntetyczne leki. Obok takich specyfików jak syrop z cebuli czy czosnku nasze babcie często stosowały syrop z buraka. To warzywo jest pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, dzięki czemu wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Sporządzony z niego syrop ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel, a także zmniejsza ból gardła i chrypkę. Jednak to niejedyne jego właściwości prozdrowotne. Syrop z buraka wzmacnia cały organizm i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Polecany jest więc osobom osłabionym i chorującym na anemię. Świetnie też działa układ pokarmowy, poprawiając pracę jelit i wątroby. Warto więc sięgać po syrop z buraka, zwłaszcza że jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Na co pomoże syrop z buraka?

Buraki to niezwykle zdrowe warzywa, które są bogatym źródłem witamin, minerałowe i antyoksydantów. Obfitują w witaminy C, A i E, magnez, żelazo, potas, cynk, wapń czy fosfor. Znajduje się w nich również betaina – aminokwas o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznych, a także betalainy – barwniki o właściwościach przeciwutleniających, chroniących czerwone krwinki i wspierających odporność. Dlatego też syrop z buraków to jeden ze sprawdzonych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą. Ułatwia odkrztuszanie, więc pomoże złagodzić męczący kaszel, zarówno suchy, jak i mokry. Powleka też podrażnione błony śluzowe gardła, dzięki czemu może zmniejszyć ból, uczucie drapania i chrypkę. Ponadto buraki wzmacniają osłabiony organizm i oczyszczają go z toksyn. Pobudzają również produkcję czerwonych krwinek, przez co wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie i zapobiegają anemii. Przygotowany z nich syrop poprawi także przemianę materii i pomoże przy schorzeniach jelit czy wątroby.

Reklama

Syrop z buraka z cukrem

Przygotowanie syropu z buraka jest niezwykle proste i można to zrobić na kilka sposobów. Kiedyś nasze babcie odkrajały czubek buraka ćwikłowego i drążyły w nim dziurę oraz wsypywały do niej 4-5 łyżek cukru. Następnie podgrzewały buraka na płycie kuchennej przez około 20-30 minut, tak by zebrał się w nim gęsty syrop. Taką miksturę wystarczyło przelać do słoiczka i spożywać w okresie przeziębienia. Buraka można włożyć także do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i również poczekać, aż utworzy się w nim syrop.

Syrop z buraka z miodem

Bezpieczniejszą wersją może być przygotowanie syropu z tartych buraków. W tym celu wystarczy dwa średnie buraki obrać i zetrzeć na tarce, a następnie dodać do nich 2-3 łyżki miodu. Całość należy gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na koniec studzimy mieszankę i przelewamy do słoiczka. Można także wybrać wersję bez gotowania – wycisnąć ze startych buraków sok (np. przez gazę), wymieszać go z miodem i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Syrop można stosować profilaktycznie po jednej łyżce stołowej dziennie przez dorosłych i jednej łyżeczce przez dzieci. W czasie infekcji sięgamy po niego 3-4 razy dziennie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: syrop z buraka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy