Jaka dieta przy atopowym zapaleniu skóry?
Masz skórę alergiczną, skłonną do wysuszenia i podrażnień? Po pierwsze – pij dużo płynów, najlepiej niegazowaną wodę na zmianę z zieloną herbatą. Pamiętaj też o dostarczaniu organizmowi witaminy E i kwasów omega-3, ważnych dla prawidłowego nawilżenia skóry. Potrzebujesz też witamin C i A oraz tych z grupy B. Dobroczynne dla skóry atopowej działanie mają roślinne flawonoidy, zawarte głównie w ciemnych owocach jagodowych.
Szpinak, sałata, kiełki rzodkiewki, brokuł i pestki słonecznika dostarczą ci najwięcej tej witaminy. Dużo jej zawiera też siemię lniane (możesz kupić sproszkowane), a także zarodki pszenne.
Najwięcej cennych dla skóry antyoksydantów mają jeżyny, jagody, borówki amerykańskie, sporo – wiśnie i maliny. Staraj się jeść owoce każdego dnia (dwie łyżki stołowe). Raz na kilka dni spożywaj też algi.
Aby dostarczać odpowiednią ich ilość, do sałatek dodawaj olej lniany, wyjątkowo bogaty w kwasy omega-3 łagodzące stany zapalne skóry i zwiększające jej elastyczność. Jedz też ryby i awokado.
Najwięcej tych witamin znajdziesz w pieczywie razowym lub wzbogaconym ziarnami, kaszy jaglanej, orkiszowej, gryczanej. Źródłem witamin z grupy B jest też chudy nabiał.
W przypadku zmian alergicznych cynk jest niezwykle istotny, przyspiesza bowiem regenerację komórek skóry. Duże jego ilości zawierają ryby, chudy kurczak czy indyk, a także orzechy i jajka.
Unikaj pokarmów zawierających sztuczne substancje, nie pij mocnej kawy i alkoholu. Uważaj na laktozę, która może uczulać. Ten składnik mleka występuje też w maśle, margarynie, serach.