Jaką dietę należy stosować przy nadciśnieniu
Osoby, które mają proble my z wysokim ciśnieniem, powinny zmniejszyć spożycie soli. Ograniczenie jej do płaskiej łyżeczki dziennie pozwala w kilka tygodni znacząco obniżyć ciśnienie.
Im jest mniej soli w organizmie, tym skuteczniej działają leki na nadciśnienie. Ciśnienie podwyższają też napoje słodzone cukrem. Warto też jeść mniej tłuszczów zwierzęcych (smalcu, masła) i zastąpić je tłuszczami roślinnymi (oleje i oliwy).
Powinno się spożywać więcej owoców i warzyw: żurawinę, aronię, cytryny, buraki, pomidory, paprykę, rzodkiewki, cebulę i czosnek, pietruszkę, sałatę, brokuły, kalafior, szpinak, groszek i seler.
Dieta bogata w warzywa i owoce, a dzięki temu w potas i błonnik, obniża ciśnienie skurczowe o 5 mmHg, a rozkurczowe prawie o 4 mmHg. Powodem nadciśnienia może być też niedobór witaminy C, która występuje m.in.: w cytrusach, kapuście i żurawinie.
Prof. Danuta Czarnecka Kierownik I Kliniki Kardiologii i Nadciśnienia Tętniczego UJ Collegium Medicum