Jaką dietę należy stosować przy nadciśnieniu?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędnym uzupełnieniem farmakologicznego leczenia nadciśnienia tętniczego. Co zatem warto szczególnie włączyć do jadłospisu? Przede wszystkim warzywa i owoce, ciemne pieczywo, kasze, otręby czy płatki kukurydziane, które są źródłem cennego błonnika pochodzenia roślinnego. Ale nie tylko. Osobom z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki. Czego z kolei przy nadciśnieniu lepiej unikać? Produktów, w których znajduje się cholesterol, czyli masła, tłustego mięsa, serów oraz mleka. Wszystkie inne niezbędne wskazówki znajdziesz poniżej.
Listę produktów, na które powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, otwiera sól. Eksperci wskazują, że dzienna dawka tej przyprawy nie powinna przekraczać 5-6 g, co daje mniej więcej łyżeczkę dziennie. W kontekście właściwej suplementacji soli warto zaznaczyć, że mają ją w swoim składzie produkty, po które sięgamy często i włączamy do codziennego jadłospisu. O czym mowa? Choćby o pieczywie, jogurtach czy ciastkach. Dlatego tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na ilość soli dosypywanej do potraw.
Zabójczy cholesterol
Staraj się ograniczyć do niezbędnego minimum produkty, w których znajduje się cholesterol. Ostrożnie dawkuj przede wszystkim masło, tłuste mięsa, sery oraz mleko. Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego produktu, zapoznaj się z informacją zawartą na etykiecie i sprawdź ilość zawartego w nim tłuszczu. Pamiętaj, że zamiast tłustego twarogu można wybrać chudy, a w zastępstwie oleju oliwę z oliwek. Jeśli zminimalizujesz w swojej diecie ilość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, z pewnością poczujesz się lepiej.
Alkohol z umiarem
Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny też ograniczyć spożycie alkoholu. Jaką dawkę zalecają eksperci?
Dzienne spożycie u mężczyzn należy ograniczyć do 20-30 g, a u kobiet do 10-20 g w przeliczeniu na czysty etanol. Co kryje się za tymi liczbami? 10 g etanolu zawarte jest w 250 ml piwa, 100 ml wina i 25 ml wódki.
W jadłospisie nadciśnieniowca powinny królować przede wszystkim warzywa i owoce. Wartości odżywcze, które posiadają, doskonale wpływają na cały organizm. W przypadku nadciśnienia tętniczego włączenie ich do diety pozwala zachować właściwą masę ciała. Ponadto dzięki solidnej porcji witaminy C owoce i warzywa wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu przyspieszają wydalenie z organizmu nadmiaru sodu. Osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny włączyć do swojej diety brokuły, brukselkę, pietruszkę, pomidory, a spośród owoców szczególnie banany, brzoskwinie i jabłka. Wszystkie wymienione gatunki są doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi.
Nadciśnieniowcy powinni często sięgać po ryby morskie. Badania wykazały, że zawarty w ich tłuszcz omega-3 stymuluje i korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Ryby to również doskonała alternatywa dla pokarmów o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych. Osobom z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki.
W diecie nadciśnieniowca ważny jest też błonnik pochodzenia roślinnego. Znajdziemy go przede wszystkim w ciemnym pieczywie, kaszach, otrębach i płatkach kukurydzianych. Dlaczego jest tak ważny w terapii nadciśnienia tętniczego? Bardzo pozytywnie wpływa na zmniejszenie wchłaniania cholesterolu, który okazuje się zabójczy dla nadciśnieniowców oraz przyśpiesza przemianę materii, umożliwiając efektywniejszą kontrolę masy ciała.
A co z używkami?
Papierosy i alkohol zdecydowanie nasilają objawy nadciśnienia tętniczego, ale również wpływają na jego powstanie. Nawet jednorazowe wypalenie papierosa powoduje istotny wzrost ciśnienia. A co z mocną kawą i herbatą? Ich wpływ na rozwój choroby nie jest wcale taki oczywisty. Z reguły nie powodują wzrostu ciśnienia tętniczego, ale oczywiście warto podchodzić do ich dawkowania z dużą ostrożnością.