Jaką dietę stosować przy próchnicy?
Próchnica obecnie dotyczy nawet 95 procent polskiego społeczeństwa. Jest poważną chorobą uzębienia, która prowadzi do całkowitego rozpadu zęba. Jej leczenie jest trudne i długotrwałe, choć tak naprawdę dużo ważniejsze jest jej zapobieganie. Zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce, istotną rolę odgrywa odpowiednio dobrana dieta. Co jeść, a których produktów szczególnie unikać, jeśli dotknęła nas próchnica? Podpowiadamy.
Próchnica to choroba polegająca na demineralizacji zęba i prowadząca do całkowitego rozpadu jest struktury. Zazwyczaj spowodowana jest atakiem bakterii streptokoki, które zdolne są do wytwarzania kwasów na skutek metabolizowania cukrów. Środowisko kwaśne powoduje stopniową demineralizację szkliwa, a co za tym idzie psucie się zębów. Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje próchnicy:
• ostrą – występuje najczęściej u ludzi młodych, u których nie doszło do pełnej mineralizacji szkliwa
• przewlekłą – dotyka najczęściej osoby dorosłe, trudno ją leczyć
• zatrzymaną – rozwój próchnicy zostaje zahamowany poprzez stosowanie inwazyjnych zabiegów na uzębieniu
Przyczyny próchnicy
Przyczyny próchnicy mogą być różne, jednak jako najczęstsze wymienia się:
• nieprawidłową higienę jamy ustnej
• zbyt rzadkie wizyty u dentysty
• ubytki w zębach
• złe nawyki żywieniowe
• nałogowe palenie tytoniu
Zdecydowana większość stomatologów podkreśla, że w leczeniu i zapobieganiu próchnicy ogromną rolę odgrywa prawidłowo dobrana dieta, która powinna być bogata w witaminy i minerały.
Co jeść, gdy zmagamy się z próchnicą lub chcemy jej zapobiec?
1. Po pierwsze świeże warzywa i owoce, które są źródłem wielu wartości odżywczych. Szczególną rolę będą odgrywać tutaj produkty bogate w witaminę C oraz błonnik. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wykazuje działanie antybakteryjne, natomiast błonnik stymuluje produkcję śliny, która pomaga usunąć resztki jedzenia z jamy ustnej.
2. Po drugie w diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste. Są bogatym źródłem błonnika, witamin oraz minerałów, których potrzebują nasze zęby. Wszystkie te wartości wykazują działanie antybakteryjne i przeciwpróchnicze. Warto jeść zatem pełnoziarniste pieczywo, otręby i płatki owsiane.
3. Po trzecie produkty bogate w wapń, który przecież jest podstawowym budulcem zębów. Gdzie go znajdziemy? Przede wszystkim w produktach mlecznych i rybach. Warto wspomnieć również, że nabiał zawiera spore ilości witaminy D, która bierze udział w przyswajaniu wapnia i fosforu i poprawia jakość szkliwa.
4. Po czwarte naturalne ziołowe napary, które oczyszczają zęby i całą jamę ustną. Jeśli twoje zęby zaatakowała próchnica, pij ziołowy napar dwa razy dzienne.
Czego zdecydowanie unikać?
Wiesz już, co należy jeść, gdy zmagasz się z próchnicą lub jeśli chcesz jej zapobiec. Oto, czego powinieneś unikać:
• picia słodkich i gazowanych napojów – niszczą szkliwo i osłabiają zęby
• nadmiernej ilości kawy i mocnej herbaty – źle wpływają na szkliwo
• spożywania dużej ilości słodyczy oraz słonych przekąsek – osadzają się długo na zębach i sprzyjają ich psuciu się
• wysokokalorycznych potraw – również szkodzą zębom
Jeśli chcesz uchronić zęby przed próchnicą, oprócz odpowiedniej diety musisz przestrzegać kilku ważnych zasad:
1. Myj zęby po każdym konkretnym posiłku i w razie potrzeby.
2. Stosuj pastę z wysoką zawartością fluoru oraz płyn do jamy ustnej.
3. Regularnie chodź do dentysty, raz lub dwa razy do roku.
4. Jedz regularnie, ostatni posiłek zjadaj minimum trzy godziny przed snem.