Jaki ser żółty jest najzdrowszy?

article cover
123RF/PICSEL

Jaki ser żółty jest najzdrowszy?

Sery są jednym z najlepszych źródeł wapnia i dlatego warto je podawać dzieciom (jeśli nie są uczulone na białka mleka krowiego). Jeśli maluch go nie lubi, dodawaj starty ser do zup czy sałatek. Uważaj jednak – jest kaloryczny! Dr Jacek Krajewski, lekarz dietetyk Na Żywo
Sery są jednym z najlepszych źródeł wapnia i dlatego warto je podawać dzieciom (jeśli nie są uczulone na białka mleka krowiego). Jeśli maluch go nie lubi, dodawaj starty ser do zup czy sałatek. Uważaj jednak – jest kaloryczny! Dr Jacek Krajewski, lekarz dietetyk Na Żywo
Inne źródła wapnia Gdy jesteś na diecie odchudzającej czy niskocholesterolowej, nie przesadzaj z ilością serów. Wapń możesz czerpać z innych produktów. Oto najbogatsze źródła dobrze przyswajalnego wapnia: Szprotki – zawierają aż 860 mg wapnia w 100 g (z ośćmi). Sardynki w oleju (z puszki) mają aż – 500 mg/100 g. Migdały – 239 mg/100 g. 25 ziaren zaspokaja 30 proc. dziennego zapotrzebowania. Siemię lniane – 255 mg/100 g. Szpinak (świeże liście) – 170 mg/100 g. Jogurt naturalny o zawartości 3 proc. tłuszczu – 162 mg/100 g. Mleko (3 proc. tłuszczu) – 120 mg/100 g. Orzechy brazylijskie – 77 mg/100 g. Morele – 73 mg/100 g. Brokuły – 56 mg/100g.
Inne źródła wapnia Gdy jesteś na diecie odchudzającej czy niskocholesterolowej, nie przesadzaj z ilością serów. Wapń możesz czerpać z innych produktów. Oto najbogatsze źródła dobrze przyswajalnego wapnia: Szprotki – zawierają aż 860 mg wapnia w 100 g (z ośćmi). Sardynki w oleju (z puszki) mają aż – 500 mg/100 g. Migdały – 239 mg/100 g. 25 ziaren zaspokaja 30 proc. dziennego zapotrzebowania. Siemię lniane – 255 mg/100 g. Szpinak (świeże liście) – 170 mg/100 g. Jogurt naturalny o zawartości 3 proc. tłuszczu – 162 mg/100 g. Mleko (3 proc. tłuszczu) – 120 mg/100 g. Orzechy brazylijskie – 77 mg/100 g. Morele – 73 mg/100 g. Brokuły – 56 mg/100g.
Gdzie najwięcej wapnia? Jeśli grozi ci osteoporoza lub masz problemy z zębami, koniecznie jedz żółte sery. Cztery plasterki wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Najwięcej tego minerału zawierają sery najdłużej dojrzewające, z charakterystyczną woskową otoczką lub twardą skórką (np. parmezan, grana padano) – zjadaj łyżkę startego sera dziennie. Dobrym źródłem wapnia są również twarde sery kozie oraz typu greckiego (feta, sery bałkańskie). Najsłabiej przyswajamy wapń z serów twarogowych (im bardziej tłusty twaróg, tym mniej ma wapnia).
Gdzie najwięcej wapnia? Jeśli grozi ci osteoporoza lub masz problemy z zębami, koniecznie jedz żółte sery. Cztery plasterki wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Najwięcej tego minerału zawierają sery najdłużej dojrzewające, z charakterystyczną woskową otoczką lub twardą skórką (np. parmezan, grana padano) – zjadaj łyżkę startego sera dziennie. Dobrym źródłem wapnia są również twarde sery kozie oraz typu greckiego (feta, sery bałkańskie). Najsłabiej przyswajamy wapń z serów twarogowych (im bardziej tłusty twaróg, tym mniej ma wapnia).
Dla alergików Powinni unikać twardych serów żółtych, zawierających spore ilości histaminy wywołującej bóle głowy, świąd skóry, bóle brzucha, wzdęcia, obrzęk nosa czy problemy z zatokami. Zrezygnuj również z serów z pleśnią białą (np. camembert, brie) i kolorową (roquefort, gorgonzola). Mogą szczególnie silnie uczulać. Zwracaj uwagę na barwę sera – jeśli jest jaskrawo żółty, przypuszczalnie dodano do niego sztuczny barwnik, który też może wywoływać niepożądane reakcje. Alergikom zaleca się sery kozie – spośród wszystkich rodzajów najrzadziej uczulają.
Dla alergików Powinni unikać twardych serów żółtych, zawierających spore ilości histaminy wywołującej bóle głowy, świąd skóry, bóle brzucha, wzdęcia, obrzęk nosa czy problemy z zatokami. Zrezygnuj również z serów z pleśnią białą (np. camembert, brie) i kolorową (roquefort, gorgonzola). Mogą szczególnie silnie uczulać. Zwracaj uwagę na barwę sera – jeśli jest jaskrawo żółty, przypuszczalnie dodano do niego sztuczny barwnik, który też może wywoływać niepożądane reakcje. Alergikom zaleca się sery kozie – spośród wszystkich rodzajów najrzadziej uczulają.
Gdy walczysz z cholesterolem Unikaj serów twardych, zawierających ok. 50 proc. tłuszczu (parmezan, cheddar mają aż 65 proc.). Zrezygnuj też z tłustych serów topionych oraz twarogowych. Wybieraj białe chude sery i twarożek light. Raz na jakiś czas możesz zafundować sobie plaster fety, jednak tej o obniżonej zawartości tłuszczu (10 proc.).
Gdy walczysz z cholesterolem Unikaj serów twardych, zawierających ok. 50 proc. tłuszczu (parmezan, cheddar mają aż 65 proc.). Zrezygnuj też z tłustych serów topionych oraz twarogowych. Wybieraj białe chude sery i twarożek light. Raz na jakiś czas możesz zafundować sobie plaster fety, jednak tej o obniżonej zawartości tłuszczu (10 proc.).
Co naprawdę kryją sery light? Jeśli pragniesz utrzymać szczupłą sylwetkę albo postanowiłaś zrzucić parę kilo, ser o zawartości 15 proc. tłuszczu jest dla ciebie optymalny. Powinnaś jednak wiedzieć, że zwykle zamiast tłuszczu zwierzęcego ser light ma w składzie tłuszcze roślinne. Wniosek? To również produkt seropodobny. Zamiast serów o niskiej zawartości tłuszczu warto jeść twarde i twarogowe sery kozie, mające więcej białka (przyspiesza metabolizm, co sprzyja chudnięciu).
Co naprawdę kryją sery light? Jeśli pragniesz utrzymać szczupłą sylwetkę albo postanowiłaś zrzucić parę kilo, ser o zawartości 15 proc. tłuszczu jest dla ciebie optymalny. Powinnaś jednak wiedzieć, że zwykle zamiast tłuszczu zwierzęcego ser light ma w składzie tłuszcze roślinne. Wniosek? To również produkt seropodobny. Zamiast serów o niskiej zawartości tłuszczu warto jeść twarde i twarogowe sery kozie, mające więcej białka (przyspiesza metabolizm, co sprzyja chudnięciu).
Uwaga, produkt seropodobny! Wygląda tak samo jak sery żółte, gdy jednak czytasz etykietę, okazuje się, że zawiera substancje zagęszczające – lecytynę sojową, tłuszcz roślinny (najczęściej niezdrowy olej palmowy). Taki ser dostarcza mniej wapnia, jego wartość odżywcza jest więc znacznie niższa. Łatwo go rozpoznasz, bo cena nie przekracza zwykle 20 zł za 1 kg (dobry ser, w stu procentach wyprodukowany z mleka, kosztuje od 30 zł za 1 kg wzwyż). Na etykiecie, oprócz nazwy (np. śmietankowy typu ementaler, typu gouda), nie znajdziesz słowa „ser”.
Uwaga, produkt seropodobny! Wygląda tak samo jak sery żółte, gdy jednak czytasz etykietę, okazuje się, że zawiera substancje zagęszczające – lecytynę sojową, tłuszcz roślinny (najczęściej niezdrowy olej palmowy). Taki ser dostarcza mniej wapnia, jego wartość odżywcza jest więc znacznie niższa. Łatwo go rozpoznasz, bo cena nie przekracza zwykle 20 zł za 1 kg (dobry ser, w stu procentach wyprodukowany z mleka, kosztuje od 30 zł za 1 kg wzwyż). Na etykiecie, oprócz nazwy (np. śmietankowy typu ementaler, typu gouda), nie znajdziesz słowa „ser”.
Ile sera rzeczywiście jest w serze efektownie eksponowanym za sklepową ladą? Kupując, kieruj się wskazówkami ekspertów. Pamiętaj, że nawet najświeższy i stuprocentowy ser nie dla każdego jest zdrowy.
Ile sera rzeczywiście jest w serze efektownie eksponowanym za sklepową ladą? Kupując, kieruj się wskazówkami ekspertów. Pamiętaj, że nawet najświeższy i stuprocentowy ser nie dla każdego jest zdrowy.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?