Reklama

Jakie kwiaty mają właściwości lecznicze?

Kwiaty nie tylko cieszą zmysły czy wyjątkowo pięknie dekorują nasze mieszkania, domy oraz ogrody, ale jednocześnie posiadają nietuzinkowe właściwości lecznicze i pomagają nam zregenerować zdrowie oraz zniwelować dokuczliwe dolegliwości. Działają przy tym nieinwazyjnie i są na tyle skuteczne, że mogą nie raz nie dwa zastąpić leki sprzedawane w aptece i w sklepach zielarskich. Co więcej, perfekcyjnie wzbogacą smak sałatek, zup, pieczywa czy smażonych potraw. Dlaczego warto szczególnie postawić na fiołka, nasturcję, cukinię, akację, mniszka lekarskiego ? Dowody znajdziecie poniżej.

Fiołek trójbarwny skutecznie odtruwa krew

Fiołek trójbarwny, czyli innymi słowy popularny bratek, to doskonałe źródło witaminy C oraz rutyny. Obydwa wymienione składniki w duecie znajdują zastosowanie w leczeniu rozmaitych przeziębień i wyjątkowo dobroczynnie wpływają na ścianki naczyń krwionośnych. Ponadto medycyna naturalna rozsławiła fiołka trójbarwnego w roli skutecznego specyfiku odtruwającego czy oczyszczającego krew oraz naturalnego kosmetyku poprawiającego wygląd cery. Dodać też warto, że fiołek wykazuje właściwości moczopędne i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Cukinia odkwasza i odchudza

Reklama

Cukinia, a konkretnie jej kwiaty stanowią bogate źródło cennych witamin C, B1, B2, PP; mikroelementów, takich jak: potas, wapń oraz fitosteroli, które między innymi obniżają poziom cholesterolu. Jeśli włączymy je do jadłospisu, skutecznie odkwasimy i oczyścimy organizm. Po kwiaty nasturcji powinny szczególnie chętnie sięgać osoby będące na diecie i chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów, gdyż skutecznie stymulują procesy przemiany materii.

Akacja wzmacnia nerki

Akacja stanowi bogate źródło olejków eterycznych i flawonoidów, które wykazują właściwości antyutleniające, a ponadto działają przeciwskurczowo na drogi żółciowe. Z kolei zawarta w akacji robinina działa moczopędnie, zwiększając ilość moczu. Stosuje się ją w terapii niedoczynności nerek, przy zmniejszonym wydalaniu moczu oraz przy obrzękach. Dodać też warto, że działa przeciwgorączkowo i wyciszająco, uspokajając skołatane nerwy i choćby z tych powodów warto mieć ją zawsze w domowej apteczce.

Nasturcja

Nasturcja stanowi cenne źródło soli mineralnych oraz substancji zwanych glukozynolami, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Ponadto oczyszcza i odtruwa układ pokarmowy, a w medycynie ludowej znalazła zastosowanie w formie leku wykrztuśnego oraz środka przeznaczonego do walki z pasożytami.

Mniszek lekarski przyśpiesza trawienie

Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem stanowi bogate źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin B i C, beta-karotenu oraz minerałów. Praktyka pokazuje, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, przyśpiesza trawienie, usprawnia pracę wątroby, a ponadto wykazuje działanie moczopędne, oczyszczające, odtruwające, wzmacniające i antystresowe. Dodać też warto, że mniszek lekarski zwiększa ilość żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu normalizuje proces trawienia. Jest też szczególnie zalecany diabetykom, gdyż obniża poziom cukru we krwi.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | cukinia do obiadu | mniszek lekarski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy