Jakie produkty chronią przed chorobą wieńcową?
Choroba wieńcowa jest jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci Polaków. Zabija powoli i podstępnie, często bezobjawowo. Wiele osób dowiaduje się o chorobie, dopiero gdy trafia do szpitala z podejrzeniem zawału. Główną przyczyną choroby wieńcowej jest miażdżyca. Złogi cholesterolu odkładające się w tętnicach wieńcowych utrudniają przepływ krwi i prowadzą do niedokrwienia mięśnia sercowego. Tymczasem z miażdżycą można łatwo walczyć – wystarczy zrezygnować z ciężkostrawnych i tłustych posiłków, a do diety włączyć produkty, które oczyszczają naczynia ze złogów i wzmacniają serce. Sprawdź, które produkty najskuteczniej chronią przed chorobą wieńcową.
Choroba wieńcowa niemal w 100% jest związana z miażdżycą naczyń wieńcowych. Bardzo rzadko odpowiadają za nią wady serca i naczyń krwionośnych, a także inne schorzenia, np. kiła czy reumatoidalne zapalenie stawów. Do najczęstszych przyczyn miażdżycy i choroby wieńcowej zalicza się otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2., podwyższony poziom cholesterolu i palenie papierosów. Częściej chorują też mężczyźni po 45. roku życia oraz kobiety po 55. roku życia.
Wyróżnia się dwa typy choroby wieńcowej – przewlekły i ostry. Ten pierwszy objawia się dusznościami oraz dławiącym bólem w klatce piersiowej, który pojawia się po wysiłku fizycznym. Ustępuje jednak po chwili odpoczynku. Symptomy szybko się jednak nasilają – ból pojawia się po coraz mniejszym wysiłku. Ostry typ choroby objawia się bólem nawet w trakcie spoczynku czy snu, z czasem dochodzi do zawału serca.
Ryby morskie, oleje roślinne i orzechy
Tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), oleje roślinne oraz orzechy są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nie tylko obniżają one poziom złego cholesterolu, ale zwiększają też stężenie dobrego cholesterolu. Kwasy omega-3 wzmacniają i uelastyczniają także naczynia krwionośne.
Chcąc uchronić się przed miażdżycą i chorobą wieńcową, tłuste czerwone mięso należy zastąpić rybami morskimi, a tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – olejami roślinnymi (olej rzepakowy czy słonecznikowy, oliwa z oliwek).
Produkty bogate w błonnik
Błonnik jest kluczowym składnikiem diety, który poprawia pracę jelit. Reguluje też wchłanianie cholesterolu do organizmu i obniża jego poziom we krwi. Hamuje też apetyt, co sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Najwięcej błonnika znajduje się w produktach pełnoziarnistych, ciemnym ryżu i grubych kaszach.
Warzywa i owoce są bogatym źródłem antyoksydantów, błonnika i innych substancji wzmacniających układ krążenia. Szczególnie pomocne w walce ze złym cholesterolem są pomidory (zawierają likopen i potas obniżający ciśnienie), zielone warzywa liściaste (znajdziemy w nich foliany chroniące przed miażdżycą), jarmuż, czerwone buraki (rozszerzają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi), jabłka (działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo), a także awokado, aronia, granat i czosnek (rewelacyjnie obniżają ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu).
Co pić, by obniżyć cholesterol?
Korzystne działanie na układ krążenia wykazuje zielona herbata. Przyspiesza ona metabolizm i ogranicza wchłanianie cholesterolu do organizmu. Pomocne będą też napary i herbaty ziołowe. Stężenie cholesterolu, a także trójglicerydów zmniejszą suszone kwiaty lipy, ostropest plamisty, pokrzywa, serdecznik pospolity, liście łopianu, kozieradka pospolita oraz ziele karczocha pospolitego.