Reklama

Jakie produkty najbardziej szkodzą naszej śledzionie?

Warto dbać o zdrowie - z tym zgodzi się każdy! Z pewnością warto również otoczyć opieką każdy z naszych organów z osobna. Dziś przedstawiamy sposoby, by zadbać o dobrą kondycję naszej śledziony. Choć nie jest ona organem niezbędnym do życia, to odpowiada za ważny proces usuwania starzejących się krwinek z naszego organizmu.

Za co odpowiada śledziona?

Rolą śledziony jest ochrona organizmu przed wirusami, bakteriami i pasożytami. Wzmacnia działanie systemu odpornościowego, filtrując krew i usuwając z niej uszkodzone płytki krwi i erytrocyty. Spożywając niektóre produkty, wystawiamy ją jednak na ciężką próbę.

Czytaj równieżNietypowe objawy chorób wątroby

Z czego warto zrezygnować w imię zdrowej śledziony?

Fast foody, gotowe dania, wypełnione chemią po brzegi i przetworzone produkty mięsne nie służą naszej śledzionie - a także innym organom. Choć ten organ nie bierze bezpośredniego udziału w trawieniu pokarmów, to wprowadzenie do diety większej ilości chudego białego mięsa i ryb morskich z pewnością mu się przysłuży. Najlepszymi propozycjami będą tutaj makrela, sardynki, łosoś i śledzie, a z mięs kurczak i indyk. 

Reklama

Rafinowane cukry, które znajdziemy w słodkich ciastach z piekarni i w sklepowych słodyczach, obciążają wiele organów, nie wyłączając śledziony. Zbyt duża ich ilość w diecie może prowadzić do rozwoju cukrzycy, nadwagi, próchnicy, a nawet nowotworów. 

Śledziona, mózg, nerki i wątroba najbardziej cierpią, gdy nadużywamy alkoholu. Jeśli po wypiciu wyskokowych napojów czujemy ból w okolicy śledziony i wątroby należy się poważnie zaniepokoić - może być to objaw nowotworu jednego z tych organów. 

Sprawdź także: Paznokcie Terry'ego - to znak, że wątroba choruje

Chińska medycyna o śledzionie

Według tradycyjnej chińskiej sztuki medycznej śledziona jest organem, który ceni sobie ciepłe i suche środowisko życia. Chińscy znachorzy przestrzegają więc przed spożywaniem zbyt dużej ilości  sera, mleka, jogurtów, lodów, a także pomidorów, szpinaku i cytrusów.

Choć ta starożytna filozofia niezbyt pokrywa się z wiedzą naukową na temat pracy organizmu i odpowiedniej diety, to z pewnością można przyznać jej rację na jednym polu - co za dużo, to zawsze niezdrowo!

Zobacz także: Skórne objawy chorób wątroby






INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy