Jakie produkty powodują wzdęcia?
No dobrze, to jest temat dla wielu niewygodny i wstydliwy: gazy. Niewiele osób chce o nich mówić publicznie, i niewielu z nas chce o nich rozmawiać nawet z przyjaciółmi. Jednak wzdęcia zdarzają się każdemu nas i uważamy, że najwyższy czas zmierzyć się z tym problemem i znaleźć jego źródła. Jedyną przyczyną twojego wzdętego brzucha jest to, co właśnie zjadłaś. Tak więc, zamiast powtarzać wciąż i wciąż te same błędy żywieniowe, może lepiej znaleźć winowajcę i usunąć go z diety?
Niemal każdy zdaje sobie sprawę z tego, że fasola ma związek ze wzdęciami, chociaż jest to powszechny mit, że zbyt wiele fasolki wpływa na nadmierne gazy. W rzeczywistości, dieta bogata w fasolę może pomóc zmniejszyć ilość gazów. Problemem jest tylko to, że jemy ją zbyt rzadko, dlatego powoduje u nas wzdęcia. Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, jak również cukru i błonnika pokarmowego. Te trzy składniki sprawiają, że są one dla nas ciężkostrawne. Tak więc, pozostając w naszym przewodzie pokarmowym, stanowią pożywkę dla bakterii, co z kolei powoduje tworzenie gazów.
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, produkty mleczne będą powodowały u ciebie wzdęcia. Dla twojego organizmu trawienie sera czy mleka jest trudne, gdyż nie ma odpowiedniej ku temu ilości enzymów. Prowadzi to do powstawania gazów i uczucia wzdęcia. Mimo, iż produkty mleczne są dobrze tolerowane przez większość ludzi, jeśli masz nietolerancję laktozy, nie powinnaś ich jeść. Jeśli nie jesteś pewna, czy cierpisz na tę przypadłość, skonsultuj się z lekarzem.
Prawdopodobnie nie zdziwi cię fakt, że ostre przyprawy powodują spustoszenia w naszym układzie trawiennym. Nie tylko sieją zamęt w naszych gardłach, które palą, ale również powodują zwiększone uwalnianie kwasu żołądkowego, powodując jego podrażnienie! Ostre przyprawy dobrze czują się w naszym żołądku, jednak nie jest to dla nas dobra wiadomość, gdyż powodują wzdęcia. Jeśli podejrzewasz, że takie przyprawy mogą być przyczyną wzdęć, powinnaś zrezygnować z jedzenia chilli, curry, gorczycy, czy gałki muszkatołowej.