Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami?
Łosoś, krewetki i pstrąg - to źródła jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Mowa o astaksantynie, która, jak wskazują najnowsze badania, wpływa na zdrowie układu krążenia i zwiększa wydajność fizyczną.
Działanie astaksantyny w walce z wolnymi rodnikami jest nawet tysiąc razy większe niż w przypadku wielu innych przeciwutleniaczy. Jest niezwykle silną bronią w walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, więc naukowcy sprawdzili, w jaki sposób przyczynia się do poprawy zdrowia.
- Stres oksydacyjny jest jak rdza w naszym ciele, przyspiesza starzenie się i zwiększa ryzyko chorób - obrazowo tłumaczy lekarz Christine Maren. Dodaje, że przewlekłe stany zapalne mogą być przyczyną wielu dolegliwości, w tym wpływać negatywnie na zdrowie układu krążenia. Między innymi właśnie w tym kierunku prowadzone były badania nad właściwościami ataksantyny.
W trakcie badania pilotażowego trwającego trzy miesiące wśród badanych, którym podawano astaksantynę zanotowano znaczny spadek markerów stresu oksydacyjnego, równocześnie badacze zanotowali zwiększoną tolerancję na wysiłek fizyczny. Naukowcy uważają, że jej silne właściwości antyoksydacyjne zdają się obiecujące, szczególnie pod względem profilaktyki zdrowia serca.
Eksperci podkreślają również, że może być ona doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą podnieść wydajność lub osób bardzo aktywnych. Astaksantyna przyspiesza bowiem procesy regeneracyjne, działa przeciwzapalnie i niweluje dolegliwości związane z nadmiernym wysiłkiem. Badania wskazały również, że suplementacja astaksantyny przyczynia się do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej.
Do produktów spożywczych, które są naturalnym źródłem astaksantyny należą łosoś, pstrąg, krewetki, langusta, krab.