Reklama

Jakie właściwości ma rozmaryn?

Jest rośliną wieloletnią. Jego krzaczki mogą osiągać wysokość do 2 metrów. Rośnie głównie w regionie śródziemnomorskim, ale jest uprawiany na całym świecie, także w doniczkach i ogródkach. Ma bardzo intensywny kamforowy zapach oraz lekko sosnowy, słodkawy smak z nutą imbiru.

Rozmaryn ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Rozgrzewające napary z rozmarynu stosuje się przy przeziębieniach, grypie, bólach reumatycznych, a także na wszelkie dolegliwości trawienne. Rozmaryn pobudza apetyt, łagodzi bóle żołądkowe, poprawia trawienie i działa moczopędnie.

Pobudza także krążenie, podnosi ciśnienie krwi, zwiększa koncentrację. Stymuluje do pracy gruczoły nadnerczy. Łagodzi bóle głowy, migreny, odświeża oddech, rozszerza oskrzela, a także poprawia nastrój.

Okłady z rozmarynu stosuje się na zwichnięcia, zapalenie stawów i bóle reumatyczne, a olejek rozmarynowy do kąpieli, masażu i aromaterapii.

Reklama

Napar z rozmarynu pobudza trawienie. Łyżeczkę suszonego rozmarynu zalej filiżanką wrzątku, zaparzaj 15 minut, pij 3 razy dziennie.

Ale uwaga! Naparów z rozmarynu nie powinny pić kobiety w ciąży, ponieważ ma on działanie poronne.

Oliwa z rozmarynem

Roślinę można hodować w domu na parapecie. Odstrasza ona mole i muszki, a także lekko aromatyzuje powietrze. Świeże listki można dodawać do potraw.

Wystarczy do oliwy włożyć kilka gałązek. Rozmaryn dodaje oliwie wyrazistego aromatu. Przyprawa świetnie pasuje do duszonych i pieczonych dań mięsnych i ryb, podkreśla smak szpinaku, dyni, pomidorów, grochu, soczewicy, jajek i grzybów.

Dodaje się ją do zup, sosów, potraw z bakłażanów, farszy mięsnych oraz do czerwonej i białej kapusty.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy