Reklama

Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma kwas tłuszczowy omega 3?

Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla naszego organizmu, aby pracował na pełnych obrotach i bez większych przeszkód. Niestety, wiele osób spożywa zbyt mało kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca o połowę! Dlatego osoby, które mają problemy z sercem powinny jeść produkty zawierające omega 3. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą kwas tłuszczowy omega 3?

Kwas tłuszczowy omega 3 przyczynia się do zmniejszenia objawów związanych z cukrzycą oraz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, na które szczególnie cierpią osoby w starszym wieku. Omega 3 również wspomaga prace naszego mózgu, dostarczając mu odpowiednich aminokwasów wraz z pożywieniem. Dlatego też powinniśmy pilnować dzieci, żeby regularnie spożywały produkty z tym właśnie kwasem.

Istnieją dwa główne rodzaje omega 3:

-kwas alfa-linolenowy (ALA), znajdujący się w niektórych olejach roślinnych, orzechach włoskich oraz warzywach

Reklama

- kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), który znajdują się w tłustych rybach

Organizm może przekształcić kwas ALA na kwas EPA i DHA, jednak proces ten jest bardzo skomplikowany i lepiej jest również dostarczać kwas EPA, jak i DHA. Dwa ostatnie kwasy są zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Omega 3 są ważne, jednak co jest bardziej istotniejsze to fakt, że musimy zwracać uwagę na zrównoważone spożywanie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Tłuszcze wielonasycone są nam potrzebne jednak w pewnych proporcjach, dlatego sprawdźmy ile kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 mają spożywane przez nas produkty.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy