Jarmuż – król zimowych warzyw
Zielone liście jarmużu możemy przygotować i podać na wiele sposobów. Ich smak jest dyskusyjny, ale wartości odżywcze nie pozostawiają złudzeń. To warzywo zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu.
Najwięcej zyskamy spożywając surowe liście, które możemy dodać do sałatek, surówek, soków i musów owocowo-warzywnych. Dla oswojenia wyrazistego smaku warto zacząć od jarmużu, który poddamy obróbce termicznej. Warzywo możemy zapiekać, smażyć i gotować.
Im krótszy czas obróbki i niższa temperatura, tym więcej jego wartości odżywczych zachowamy. Nie oznacza to jednak, że smażony jarmuż będzie bezwartościowy. Dobrą opcją na start są jarmużowe chipsy. Ich niepowtarzalny smak przekonał wielu sceptyków, by zaprosić jarmuż na stałe do jadłospisu.
Jarmuż jest typowo zimową rośliną, jego smakiem i walorami odżywczymi możemy się cieszyć w miesiącach, w których najtrudniej o świeże, wartościowe warzywa.
Za najsmaczniejsze uznawane są młode liście. Ze starszych warto usunąć przed spożyciem łykowate części. Można również na kwadrans przed podaniem skropić je oliwą i sokiem z cytryny. Dzięki temu skruszeją.
***Zobacz także***
Cenne wartości odżywcze
Jarmuż należy do rodziny warzyw kapustnych. W stosunkowo małej kaloryczności możemy zyskać z niego niezwykle cenny pakiet witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych substancji aktywnych biologicznie. Warzywo jest szczególnie bogate w:
- witaminę A, która działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, sprzyja też dobrej pracy oczu i wspiera system immunologiczny;
- witaminę C - silny antyoksydant, kluczowy dla wspierania odporności, niezbędny w profilaktyce chorób nowotworowych;
- witaminę E, powszechnie znaną, jako witaminą młodości, o silnym działaniu przeciwzapalnym, E opóźnia procesy starzenia komórek, wpływa na płodność, kondycję skóry, włosów i naczyń krwionośnych;
- witaminę K - niezbędną dla zachowania odpowiedniej krzepliwości krwi; ważną dla dobrej pracy jelit;
- potas - pierwiastek kluczowy dla prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego, mięśni i układu nerwowego;
- wapń - powszechnie znany, jako budulec kości i zębów pierwiastek, który ogrywa również niezwykle istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego;
- magnez - konieczny dla optymalnego funkcjonowania układu kostnego, właściwej kurczliwości mięśni, przewodnictwa nerwowego i zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
- foliany - ważne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu, wpływają też na obniżanie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego;
- luteinę - żółty barwnik, antyoksydant, który zwalcza nadmiar wolnych rodników i pochłania szkodliwe dla oka promieniowanie UV;
- sulforafan o silnym działaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym.
Jak go przechowywać?
Zima i sezon na jarmuż powoli zmierzają do finału. Jeśli chcemy korzystać z jego zielonych liści przez cały rok, warto je zamrozić. Wcześniej, dla zachowania atrakcyjnego, zielonego koloru, zblanszujmy liście zanurzając je na 2 minuty we wrzątku. Następnie osuszmy, podzielmy na porcje i zamroźmy. Jarmuż można również kisić, podobnie jak ogórki czy kapustę. Będzie on wówczas skarbnicą witaminy C i bakterii fermentacji mlekowej, korzystnych dla naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***