Jarmużowo – kolorowo

article cover
123RF/PICSEL

Jarmużowo – kolorowo

 O tym, że jarmuż jest bardzo wartościową odżywczo roślina doskonale wszyscy wiemy. Kłopotem dla wielu osób jest jego smak. Faktycznie wyczuwalne są kapuściane nuty, co nie zawsze jest atutem, dlatego taka popularnością cieszą się chipsy z jarmużu. Warzywo po obróbce termicznej smakuje wyśmienicie, ale niestety traci sporą część składników odżywczych.
O tym, że jarmuż jest bardzo wartościową odżywczo roślina doskonale wszyscy wiemy. Kłopotem dla wielu osób jest jego smak. Faktycznie wyczuwalne są kapuściane nuty, co nie zawsze jest atutem, dlatego taka popularnością cieszą się chipsy z jarmużu. Warzywo po obróbce termicznej smakuje wyśmienicie, ale niestety traci sporą część składników odżywczych.123RF/PICSEL
Z niecierpliwością oczekujemy Świąt Bożego Narodzenia i chyba bardziej niż kiedykolwiek koncentrujemy się na tym, by były zdrowe. Zadbajmy więc o mądrą dietę. Włączmy do jadłospisu wysokoodżywcze produkty, które wzmocnią system immunologiczny. Jednym z najlepszych wyborów jest właśnie jarmuż, ale zjadany na surowo. Jak go przyrządzić, by nie tylko wspierał odporność, ale też cieszył kubeczki smakowe? Dziś propozycja surówki.
Z niecierpliwością oczekujemy Świąt Bożego Narodzenia i chyba bardziej niż kiedykolwiek koncentrujemy się na tym, by były zdrowe. Zadbajmy więc o mądrą dietę. Włączmy do jadłospisu wysokoodżywcze produkty, które wzmocnią system immunologiczny. Jednym z najlepszych wyborów jest właśnie jarmuż, ale zjadany na surowo. Jak go przyrządzić, by nie tylko wspierał odporność, ale też cieszył kubeczki smakowe? Dziś propozycja surówki.123RF/PICSEL
Składniki dla czterech osób: - pięć liści jarmużu; - sok z połówki cytryny; - czerwona papryka słodka; - żółta papryka; - dwa ogórki kiszone; - łyżka białego sezamu; - łyżeczka czarnuszki
Składniki dla czterech osób: - pięć liści jarmużu; - sok z połówki cytryny; - czerwona papryka słodka; - żółta papryka; - dwa ogórki kiszone; - łyżka białego sezamu; - łyżeczka czarnuszki 123RF/PICSEL
Jak przygotować surówkę? Liście jarmużu dokładnie myjemy i rozdrabniamy w palcach na małe, około 2-centymentrowe kawałki, dokładnie usuwając wszystkie grube żyłki. Wkładamy go do szklanej miski i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Kiszone ogórki kroimy w kostkę i łączymy z jarmużem. Dokładnie mieszamy, nakrywamy talerzykiem i pozostawiamy, żeby kwaśna cytryna i ogórki zbalansowały kapuściany posmak liści jarmużu. Myjemy obie papryki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy sezam i czarnuszkę, dokładnie mieszamy i serwujemy jako dodatek do dania mięsnego, ryb, owoców morza, jaj czy serów.
Jak przygotować surówkę? Liście jarmużu dokładnie myjemy i rozdrabniamy w palcach na małe, około 2-centymentrowe kawałki, dokładnie usuwając wszystkie grube żyłki. Wkładamy go do szklanej miski i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Kiszone ogórki kroimy w kostkę i łączymy z jarmużem. Dokładnie mieszamy, nakrywamy talerzykiem i pozostawiamy, żeby kwaśna cytryna i ogórki zbalansowały kapuściany posmak liści jarmużu. Myjemy obie papryki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy sezam i czarnuszkę, dokładnie mieszamy i serwujemy jako dodatek do dania mięsnego, ryb, owoców morza, jaj czy serów. 123RF/PICSEL
Na bazie surówki z łatwością przygotujemy smaczną sałatkę, doskonałą na przykład na kolację. Wystarczy dodać węglowodan złożony, tu świetnie sprawdzi się ryż naturalny i jakieś białko: ser typu feta, kawałek grillowanej piersi indyka czy ugotowane na twardo jajka. Postawmy na intensywne, kontrastowe kolory warzyw, które podkręcą apetyt, ale dzięki błonnikowi wypełnią żołądek i nie pozwolą nam pochłaniać większych porcji, niż potrzebujemy. Dodatkowo pobudza do pracy rozleniwione jelita. Jedzmy zdrowo, by w pełni sił celebrować świąteczny czas. Ewa Koza, mamsmak.com
Na bazie surówki z łatwością przygotujemy smaczną sałatkę, doskonałą na przykład na kolację. Wystarczy dodać węglowodan złożony, tu świetnie sprawdzi się ryż naturalny i jakieś białko: ser typu feta, kawałek grillowanej piersi indyka czy ugotowane na twardo jajka. Postawmy na intensywne, kontrastowe kolory warzyw, które podkręcą apetyt, ale dzięki błonnikowi wypełnią żołądek i nie pozwolą nam pochłaniać większych porcji, niż potrzebujemy. Dodatkowo pobudza do pracy rozleniwione jelita. Jedzmy zdrowo, by w pełni sił celebrować świąteczny czas. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?