Jedz łyżkę dziennie, a unikniesz cukrzycy, raka i chorób serca!
Spożywanie codziennie miski ok. 35 gram ziaren zbóż, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu raka, chorób serca, układu oddechowego i cukrzycy o 17 procent - ogłosili naukowcy z Harvard School of Public Health.
Wzrok miłośników zdrowego żywienia naturalnie skierowano w stronę komosy ryżowej, jednak naukowcy podkreślają, że wszystkie ziarna zbóż mają korzystny wpływ na zdrowie. Badacze podkreślają, że głównie jest to zasługa wysokiej zawartości błonnika, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Naukowcy przebadali ponad 367 tysięcy osób, przez 14 lat analizowali nawyki żywieniowe i stan zdrowia badanych. Okazało się, że osoby, które jadły ok. 34 gramów produktów pełnoziarnistych dziennie obniżyło o 17 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci. Badacze podkreślają, że te zadowalające wyniki były osiągane niezależnie od wieku nałogów takich jak palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała i aktywności fizycznej.
"Nasze badania wskazują, że spożycie produktów pełnoziarnistych i błonnika może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca, cukrzyca i choroby układu oddechowego" - zauważa dr Lu Qi.