Reklama

Jedz na kolację. Nie będziesz głodować, a waga zacznie spadać

Wieczór jest ryzykowną porą dla osób stosujących dietę redukcyjną. To właśnie wtedy wyjątkowo kuszące wydają się niezdrowe przekąski, pasujące do seansu ulubionego serialu. Zmęczenie po całym dniu niejednokrotnie powoduje, że nie mamy energii na wymyślanie smacznych, różnorodnych i niskokalorycznych dań, więc sięgamy po to, co akurat jest pod ręką. Niech brak kulinarnej weny nie zniweczy wysiłków w odchudzaniu. Co można jeść na kolację, aby stracić zbędne kilogramy? Mamy kilka trafionych pomysłów.

O jakiej porze jeść kolację?

Nadal wiele osób wierzy w pozornie uniwersalne doniesienia, według których ostatni posiłek w ciągu dnia należy zjeść nie później niż o osiemnastej. Przez lata informacja ta była chętnie powielana jako jeden z fundamentów diety odchudzającej. Należy sobie uświadomić, że niekoniecznie jest to prawda.

Porę kolacji należy dopasować do indywidualnego rozkładu dnia. Najrozsądniej jest przyjąć zasadę, że wieczorne posiedzenie przy stole powinno wypadać nie później niż na dwie-trzy godziny przed położeniem się do łóżka.

Pij dwie łyżki dziennie. Utrzymasz cukier i cholesterol w ryzach

Reklama

Co jeść na kolację, aby schudnąć? Ogólne zasady

Przede wszystkim trzeba panować nad wielkością porcji. Wieczorem tempo przemiany materii stopniowo zwalnia, więc kolacja nie powinna być zbyt duża. Żeby po stosunkowo niewielkim i lekkostrawnym posiłku nie odczuwać burczenia w brzuchu, nie doprowadzaj do sytuacji, w której przez cały dzień nic nie jesz lub ograniczasz się np. tylko do śniadania.

Długie przerwy w dostarczaniu ciału paliwa skutkują tym, że wieczorem trudniej jest zapanować nad głodem, a na talerzu lądują ogromne porcje. Nie tylko nie sprzyja to odchudzaniu, mając odwrotny skutek, ale pogarsza też jakość snu. Po obfitej, ciężkostrawnej kolacji możesz obudzić się rano równie zmęczony, jak przed pójściem spać.

Tego na talerzu nie może zabraknąć

Surowe lub gotowane (najlepiej na parze) warzywa powinny lądować na talerzach podczas każdego posiłku. Szczególnie ważną rolę odgrywają podczas kolacji, ponieważ w większości zaliczają się do produktów niskokalorycznych, które jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają uczucie sytości. Dostarczają organizmowi niezbędne witaminy i minerały, które się potrzebne do sprawnego przeprowadzania wszystkich procesów w ciele, w tym przemiany materii.

Uważać trzeba jedynie na warzywa wzdymające, wśród których prym wiodą rośliny strączkowe. Lepiej jest spożywać je w porze obiadu.

Podczas kolacji nie zapomnij o białku

Produkty będące źródłem białka pomagają uzupełnić straty energii i minimalizują ryzyko podjadania późnym wieczorem. Są kluczowe w odchudzaniu, zwłaszcza jeśli oprócz diety wprowadzasz do swojego planu dnia aktywność fizyczną.

Jakie produkty jeść na kolację? Smaczne i pełnowartościowe posiłki przygotujesz z jaj, chudego nabiału i przetworów mlecznych (np. twarogu lub serka wiejskiego), drobiu, ryb i owoców morza.

Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu

Węglowodany nie takie straszne

Osoby, które starają się schudnąć, często w drastyczny sposób redukują żywność bogatą w węglowodany. Trzeba jednak mieć na uwadze, że niekoniecznie jest to najlepszy pomysł, ponieważ to składniki, które dostarczają niezbędnej do funkcjonowania energii.

Unikać należy cukrów prostych, lecz pełnoziarniste produkty zbożowe (jako źródło węglowodanów złożonych) sprzyjają odchudzaniu, zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi i minimalizują ochotę na podjadanie — zwłaszcza słodkości. Co jeść na kolację, żeby schudnąć? Nie miej obaw przed razowym pieczywem, gruboziarnistą kaszą czy pełnoziarnistym makaronem.

Pomysły na dietetyczną kolację

Zaproponowane produkty dają ci ogromne pole do popisu. Co ważne, przyrządzenie dietetycznej kolacji wcale nie zabierze ci dużo czasu. Dla zabieganych doskonałą opcją są pasty jajeczne, omlety i frittaty, które z łatwością wzbogacisz warzywnymi dodatkami.

Kolorowe sałatki zadbają o to, aby w kuchni nie pojawiała się monotonia. Korzystaj z sezonowych produktów, by za odchudzający jadłospis nie płacić majątku, a przy okazji korzystać z warzyw i owoców w okresie, kiedy są najbardziej wartościowe. Grillowany filet z kurczaka lub ugotowana na parze ryba to podstawa kolacji, dzięki której nie będziesz mieć poczucia, że dieta redukcyjna jest wyłącznie pasmem wyrzeczeń i serią nijakich posiłków.

Polecamy:

Śmiertelny cios dla trzustki. 4 produkty z codziennej diety, które wykańczają ją w tempie ekspresowym

Połówka dziennie przyspieszy spalanie tłuszczu. Sięgaj po niego przed obiadem

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy