Co jeść przed treningiem na siłowni? Przykłady posiłków, które zwiększą efektywność ćwiczeń

Posiłek przed treningiem dodaje siły do ćwiczeń
Posiłek przed treningiem dodaje siły do ćwiczeń123RF/PICSEL
  • Trenerzy doradzają, by posiłek o niskim indeksie glikemicznym zjeść na ok. 2-4 godzin przed rozpoczęciem wysiłku fizycznego.
  • Zachowanie odstępu między jedzeniem a ćwiczeniem zniweluje ryzyko wystąpienia zgagi, powstrzyma odbijanie i spowolni procesy trawienne.
  • Posiłki przedtreningowe nie powinny obfitować w tłuszcz, czyli składnik skutecznie opóźniający proces opróżniania żołądka. Połączenie go z aktywnością może wywołać uczucie palenia w przełyku, a nawet wymioty.

Trening na czczo - czy jest bezpieczny?

Poranne przedtreningowe omlety ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem123RF/PICSEL
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 40 tartego sera
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub cebula dymka do posypania
  1. Zaczynamy od dokładnego umycia szpinaku pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy go na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Do czosnku dorzucamy szpinak i mieszamy przez ok. 2 minuty, aż straci swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Jajka wbijamy do miski, a następnie energicznie mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dzięki temu lepiej napowietrzymy masę jajeczną. Dodajemy usmażony szpinak oraz tarty ser.
  3. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło, równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Wlewamy masę jajeczno-szpinakową, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych.
  4. Ustawiamy niewielką moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy ok. 4-6 minut aż masa się zetnie. Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu można po dwóch minutach podsmażania wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut.
  5. Gotowy omlet podajemy na ciepło, obficie posypany szczypiorkiem. Smacznego!

Obiadowa tortilla z kurczakiem i warzywami

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 sztuka tortilli pełnoziarnistej
  • ½ pomidora
  • ½ ogórka
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
  1. Filet z piersi kurczaka dokładnie oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Do miseczki wlej oliwę, dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  2. Kawałki mięsa włóż od marynaty i obtaczaj każdy z nich. Na rozgrzaną patelnię wyłóż kurczaka i smaż przez ok. 4-7 minut aż do momentu zrumienienia.
  3. Przygotowanie sosu czosnkowe zacznij od przełożenia jogurtu do miseczki, a następnie dodaj do niego wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Sałatę, pomidora oraz ogórka umyj, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Placek tortilli podgrzej zgodnie z opisem na opakowaniu.
  5. Ciepłą tortillę posmaruj połową sosu czosnkowego, rozłóż sałatę, pomidora, ogórka, mięso i ziarna kukurydzy. Polej całość resztą sosu.
  6. Zwiniętą tortillę możesz przez chwilę podgrzać na patelni lub zjadać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Kolacja - kokosowa owsianka z dżemem owocowym

Owsianka
Owsianka123RF/PICSEL
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50-100 ml wody
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ulubiony dżem - truskawkowy, wiśniowy, malinowy, porzeczkowy
  1. Do niewielkiego garnka wsypujemy płatki owsiane, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i odrobiną wody.
  2. Dosypujemy łyżkę wiórków kokosowych i całość dokładnie mieszamy.
  3. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i cały czas mieszamy. Dzięki temu nie dopuścimy do przypadkowego przypalenia.
  4. Po ok. 10-15 minutach płatki zgęstnieją i owsianka będzie gotowa. Tak przygotowaną przekładamy do miseczki. Podajemy na ciepło, obficie posypaną wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem dżemu. Smacznego!
Sernik fit - idealny dla wszystkich dbających o wagęInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?