Reklama

Reklama

Jedzenie ryb chroni mózg przed starzeniem

Wiele dotychczasowych badań wiązało zanieczyszczenie powietrza z degradacją funkcji poznawczych i szybszym starzeniem się mózgu. Najnowsze doniesienia ze świata nauki sugerują, że aby temu zapobiec, warto wzbogacić dietę o ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 niwelują stany zapalne i zwiększają sprawność intelektualną.

Zabójczy wpływ zanieczyszczeń powietrza na ludzki organizm nie obejmuje jedynie chorób płuc - jak donosili niedawno uczeni z uniwersytetu w Lancaster. Smog pogarsza również funkcjonowanie mózgu. 

Reklama

Naukowcy przestrzegali, że zła jakość powietrza może doprowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, szybszego starzenia się mózgu oraz rozwoju takich schorzeń, jak Alzheimer. 

Aby ograniczyć ów proces, warto nie tylko unikać ruchliwych ulic i zaopatrzyć się w filtry do oczyszczania powietrza. Pomocna może okazać się także dieta.

Uczeni z Columbia University w Nowym Jorku przekonują, że uwzględnienie w jadłospisie tłustych ryb może znacząco ograniczyć szkodliwy wpływ smogu na mózg. 

Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie zwalczają bowiem stany zapalne oraz zwiększają sprawność intelektualną. 

- Wyniki naszej analizy dowodzą, że regularne spożywanie ryb działa ochronnie na mózg, niwelując uszkodzenia wywołane neurotoksynami, takimi jak ołów i rtęć - wyjaśnia jeden z autorów badania, dr Ka Kahe.

Uczestnikami badania były osoby w podeszłym wieku zamieszkujące obszary o wysokim stężeniu zanieczyszczeń powietrza. 

Dowiedz się więcej na temat: ryby | starzenie | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje