Jedzenie ryb chroni mózg przed starzeniem

Wiele dotychczasowych badań wiązało zanieczyszczenie powietrza z degradacją funkcji poznawczych i szybszym starzeniem się mózgu. Najnowsze doniesienia ze świata nauki sugerują, że aby temu zapobiec, warto wzbogacić dietę o ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 niwelują stany zapalne i zwiększają sprawność intelektualną.

Powinniśmy włączyć ryby do codziennej diety
Powinniśmy włączyć ryby do codziennej diety123RF/PICSEL

Zabójczy wpływ zanieczyszczeń powietrza na ludzki organizm nie obejmuje jedynie chorób płuc - jak donosili niedawno uczeni z uniwersytetu w Lancaster. Smog pogarsza również funkcjonowanie mózgu.

Naukowcy przestrzegali, że zła jakość powietrza może doprowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, szybszego starzenia się mózgu oraz rozwoju takich schorzeń, jak Alzheimer.

Aby ograniczyć ów proces, warto nie tylko unikać ruchliwych ulic i zaopatrzyć się w filtry do oczyszczania powietrza. Pomocna może okazać się także dieta.

Uczeni z Columbia University w Nowym Jorku przekonują, że uwzględnienie w jadłospisie tłustych ryb może znacząco ograniczyć szkodliwy wpływ smogu na mózg.

Lubisz lody włoskie? Mamy dla ciebie złe wieści! Na ogół bliżej im do zupek chińskich niż lodów naturalnych. To nic innego jak mieszanina wody i specjalnego proszku, które wrzuca się do maszyny. A w proszku można znaleźć niemal wszystkie składniki świata. Od utwardzanych tłuszczy roślinnych, przez zagęstniki i emulgatory, po sztuczne aromaty i barwniki. Na lodach włoskich chyba najłatwiej oszukać klienta – wystarczy dodać do maszyny więcej wody i/lub powietrza, a wtedy ich objętość w magiczny sposób się zwiększa.
Mało kto wie, że lody wynaleźli Chińczycy. Już 5 tys. lat temu zajadali się oni mieszaniną śniegu i owoców. Do Europy przepis na nie przywiózł Marco Polo, dzięki któremu Włochy w późnym średniowieczu stały się europejską stolicą lodów. To Włosi wymyślili pierwsze automaty do kręconych lodów – stąd nazwa "lody włoskie". Co ciekawe: oni takich lodów praktycznie nie jedzą. Zaś pierwsza fabryka lodów przemysłowych powstała w 1851 roku w Baltimore, w USA.
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku średnio 4 litry lodów. Dla porównania Amerykanin zjada ich aż 23 litry! Najwięcej lodów zjadamy w ciepłe miesiące, czyli od kwietnia do września, kiedy z rynku znika 90 proc. rocznej produkcji. Wydaje się jednak, że ta tendencja zaczyna się pomału zmieniać i coraz częściej sięgamy po lody jesienią oraz zimą.
Ulubione smaki Polaków? Stawiamy na klasykę! Z badań OBOP-u wynika, że 34 proc. najbardziej lubi lody śmietankowe. Na drugim miejscu są czekoladowe - 19 proc., a na trzecim  - truskawkowe - 15 proc. Przy wyborze, poza smakiem, kierujemy się przede wszystkim ceną.
+10

Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie zwalczają bowiem stany zapalne oraz zwiększają sprawność intelektualną.

- Wyniki naszej analizy dowodzą, że regularne spożywanie ryb działa ochronnie na mózg, niwelując uszkodzenia wywołane neurotoksynami, takimi jak ołów i rtęć - wyjaśnia jeden z autorów badania, dr Ka Kahe.

Uczestnikami badania były osoby w podeszłym wieku zamieszkujące obszary o wysokim stężeniu zanieczyszczeń powietrza.

Ryby mogą być "antidotum" na smog
Ryby mogą być "antidotum" na smog123RF/PICSEL

Po przeanalizowaniu danych dotyczących parametrów zdrowotnych i stylu życia, uczeni dostrzegli wyraźną korelację między dietą, a uszkodzeniami mózgu spowodowanymi działaniem obecnych w powietrzu toksyn.

Okazało się, że osoby, które jadły najmniej produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, były najbardziej narażone na pogorszenie funkcji poznawczych.

Uczeni odkryli, że regularne spożywanie ryb przyczynia się do zwiększenia objętości istoty białej oraz hipokampu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne kwasów omega-3, dieta, która je uwzględnia jest skutecznym sposobem na ochronę mózgu przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.

Na koniec parówkę i warzywa polewamy wybranym sosem. Opcjonalnie można posypać czosndoga świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Gdy mamy już wszystkie składniki, pora przystąpić do działania. Bagietkę rozkrawamy wzdłuż. Wkładamy parówkę, na niej układamy warzywa, a na końcu obficie posypujemy serem. 

Całość układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Czosndog jest gotowy po ok. 10 minutach.
Bardzo istotny jest też wybór sosu. I tu znów wszystko zależy od indywidualnych preferencji: keczup, majonez, remulada, sos bazyliowy, musztarda? Wybór należy do nas.
Smak czosndoga urozmaicimy dodatkami warzywnymi. Mogą to być pokrojone pomidorki, ogórki konserwowe, cebulka (zwykła lub prażona), oliwki, papryki marynowane, kukurydza. Dowolność jest naprawdę duża.
+2

- Zwykle mózg jest chroniony przez tzw. barierę krew-mózg, jednak toksyczne cząsteczki w powietrzu są tak małe, że przenikają przez ową barierę, powodując stan zapalny w układzie nerwowym. Zdrowa dieta może go złagodzić - tłumaczy dr Cheng Chen, główny autor badania.

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są sardynki, makrela, dziki łosoś i tuńczyk. Uczeni przestrzegają jednak, by ryb nie smażyć w głębokim tłuszczu.

Podczas smażenia dobroczynne kwasy tłuszczowe są niszczone. Znacznie zdrowszym sposobem na przyrządzenie ryb jest ich pieczenie. W ten sposób zachowają swoje wartości odżywcze, będąc zarazem idealną propozycją dla osób dbających o linię.

Najzdrowsze są ryby tłuste i bez panierki
Najzdrowsze są ryby tłuste i bez panierki123RF/PICSEL

***

Potrzeba jeszcze ponad czterech milionów złotych, żeby Hania mogła rozpocząć terapię
Potrzeba jeszcze ponad czterech milionów złotych, żeby Hania mogła rozpocząć terapięarchiwum prywatne

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka

PAP life
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?