Jedzeniem możesz złagodzić ból głowy
Czy wiesz, że to, co zwykle mamy w kuchennych szafkach, może... zastąpić leki? Jedne produkty zadziałają profilaktycznie, inne przyniosą doraźnie ulgę w bólu.
Czynniki wyzwalające ból głowy mogą być różne: jedne są od nas zależne, inne - nie.
Migrenowe bóle mogą być wywołane przez: czerwone wino, czekoladę, słodziki, glutaminian sodu, wędzonki, sery pleśniowe. Gdy je odstawimy, ograniczymy też ataki. Ale ból głowy mogą wywołać także czynniki niezależne od nas, np.: zmiana pogody, wyjazd w inny obszar klimatyczny (np. w góry), stresująca praca, itp. Wtedy warto łagodzić dolegliwości dietą!
Jedną z przyczyn bólu głowy - zwłaszcza latem - może być odwodnienie! Dobre działanie nawadniające ma zielona i biała herbata. Zaś doraźnie przeciwbólowo zadziała szklanka naparu z kozłka lekarskiego.
Na szybkie pozbycie się bólu
Kawałek melona albo arbuza złagodzi ból głowy, jeśli jest on wywołany niskim poziomem glukozy we krwi (owoce zawierają sporo cukru i dużo wody).
1 l chłodnej wody wypity w ciągu godziny małymi łykami to sposób pomocny w upały, gdy głowa może boleć z powodu odwodnienia.
Kilka goździków (należy żuć je w ciągu dnia) osłabi przewlekły ból migrenowy.
Pasta z 1 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczki wody nałożona na czoło na 10 min (potem zmyta) złagodzi różne rodzaje bólu.
Kilka migdałów przyniesie ulgę, gdy bólom migrenowym towarzyszą mdłości.
Te produkty działają profilaktycznie
Szpinak, ponieważ jest bogaty w ryboflawinę - witaminę z grupy B, która zapobiega migrenom.
Tłuste ryby (tuńczyk, makrela, sardynki, łosoś), bo są w nich kwasy omega-3, które zmniejszają ryzyko migreny.
Ziemniaki (z wody z koperkiem), gdyż są źródłem potasu, a koper magnezu, więc w duecie szybciej złagodzą ból głowy wywołany przemęczeniem.
Sok z buraków, którego składniki trafiając do krwi, zamieniają się w tlenek azotu - ten związek chemiczny chroni przed bólem głowy, bo obniża ciśnienie.