Jemioła: Ochroni przed chorobami i pomoże schudnąć
Jemioła to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli świąt Bożego Narodzenia. Przesądy ludowe głoszą, że osoby, które pocałują się w święta pod jemiołą, będą ze sobą całe życie. Jemioła jest uroczą dekoracją i urzeka swoim zapachem. Jednak nie za walory estetyczne powinniśmy ją szczególnie cenić. Mało kto wie, ale jemioła ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Doskonale wpływa na krew i układ trawienny, a także reguluje ciśnienie krwi. To jednak tylko część z całej listy cennych właściwości jemioły. Sprawdź, jak ta świąteczna roślina może pomóc twojemu zdrowiu.

Składniki
O jemiole

Jemioła jest krzewem pasożytniczym, który należy do rośliny gązewnikowatych. Obecnie można ją spotkać na obszarach całej Europy i Azji. Jej wygląd zna chyba każdy. Charakteryzuje się długą i symetrycznie rozgałęzioną łodygą, a także listkami przypominającymi łezki, które pokrywa delikatny meszek. W łodydze i liściach jemioły znajdziemy potężną dawkę witamin. Trudno się dziwić, że od lat w wielu miejscach świata jemioła uznawana jest za leczniczą i świętą roślinę.
Składniki
Właściwości jemioły

Udowodniono, że jemioła wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, a także wzmacnia jego odporność. W konsekwencji chroni go przed chorobami, w tym nawet nowotworowymi. Szczególnie korzystnie wpływa na układ krążenia i układ trawienny. Napar z jemioły łagodzi wiele dolegliwości trawiennych, w tym zgagę, zaparcia, wzdęcia, a także wspomaga leczenie zatruć pokarmowych. Przyspiesza również przemianę materii i spalanie tłuszczu. Zalecana jest zatem osobom, które chcą stracić na wadze lub pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Jemioła oczyszcza także organizm z toksyn, jednocześnie usprawniając pracę wątroby.
Ponadto, jemioła wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom szkodliwego cholesterolu i zapobiega zawałowi. Oczywiście pod warunkiem, gdy regularnie pijemy herbatki z jemioły. W medycynie naturalnej jemiołę wykorzystuje się jako preparat łagodzący objawy menopauzy oraz uśmierzający bóle miesiączkowe. Jak widać ta wyjątkowa roślina działa pozytywnie na cały organizm i łagodzi wiele dolegliwości trawiennych.
Składniki
Jak stosować jemiołę?

Jemiołę możemy stosować w różnej postaci. Najlepiej sprawdzi się z pewnością napar z suszonej jemioły. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki potrzebne do przygotowania naparu:
• dwie łyżeczki suszonej jemioły;
• wrzątek;
• kilka kropel cytryny.
Sposób parzenia:
1. Zalej wrzątkiem susz i zostaw pod przykryciem na kilka minut.
2. Następnie odcedź liście i dodaj do naparu kilka kropel cytryny.
Herbatkę z jemioły pij kilka razy w tygodniu.
Nalewka z jemioły
Jemiołę można również pić w postaci nalewki, którą przygotowuje się na bazie ziela rośliny i spirytusu. Wystarczy zalać 100 gramów ziela 500 mililitrami spirytusu i odstawić na tydzień. Nalewkę należy pić codziennie po 50 mililitrów.
Uwaga
Przedawkowanie jemioły może grozić zatruciem pokarmowym. Dlatego należy ją stosować w zaleconych ilościach, nigdy w nadmiarze. Owoce jemioły nie są jadalne. Ich spożycie również grozi zatruciem.