Jemioła: Ochroni przed chorobami i pomoże schudnąć
Jemioła to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli świąt Bożego Narodzenia. Przesądy ludowe głoszą, że osoby, które pocałują się w święta pod jemiołą, będą ze sobą całe życie. Jemioła jest uroczą dekoracją i urzeka swoim zapachem. Jednak nie za walory estetyczne powinniśmy ją szczególnie cenić. Mało kto wie, ale jemioła ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Doskonale wpływa na krew i układ trawienny, a także reguluje ciśnienie krwi. To jednak tylko część z całej listy cennych właściwości jemioły. Sprawdź, jak ta świąteczna roślina może pomóc twojemu zdrowiu.
Jemioła jest krzewem pasożytniczym, który należy do rośliny gązewnikowatych. Obecnie można ją spotkać na obszarach całej Europy i Azji. Jej wygląd zna chyba każdy. Charakteryzuje się długą i symetrycznie rozgałęzioną łodygą, a także listkami przypominającymi łezki, które pokrywa delikatny meszek. W łodydze i liściach jemioły znajdziemy potężną dawkę witamin. Trudno się dziwić, że od lat w wielu miejscach świata jemioła uznawana jest za leczniczą i świętą roślinę.
Udowodniono, że jemioła wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, a także wzmacnia jego odporność. W konsekwencji chroni go przed chorobami, w tym nawet nowotworowymi. Szczególnie korzystnie wpływa na układ krążenia i układ trawienny. Napar z jemioły łagodzi wiele dolegliwości trawiennych, w tym zgagę, zaparcia, wzdęcia, a także wspomaga leczenie zatruć pokarmowych. Przyspiesza również przemianę materii i spalanie tłuszczu. Zalecana jest zatem osobom, które chcą stracić na wadze lub pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Jemioła oczyszcza także organizm z toksyn, jednocześnie usprawniając pracę wątroby.
Ponadto, jemioła wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom szkodliwego cholesterolu i zapobiega zawałowi. Oczywiście pod warunkiem, gdy regularnie pijemy herbatki z jemioły. W medycynie naturalnej jemiołę wykorzystuje się jako preparat łagodzący objawy menopauzy oraz uśmierzający bóle miesiączkowe. Jak widać ta wyjątkowa roślina działa pozytywnie na cały organizm i łagodzi wiele dolegliwości trawiennych.
Jemiołę możemy stosować w różnej postaci. Najlepiej sprawdzi się z pewnością napar z suszonej jemioły. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki potrzebne do przygotowania naparu:
• dwie łyżeczki suszonej jemioły;
• wrzątek;
• kilka kropel cytryny.
Sposób parzenia:
1. Zalej wrzątkiem susz i zostaw pod przykryciem na kilka minut.
2. Następnie odcedź liście i dodaj do naparu kilka kropel cytryny.
Herbatkę z jemioły pij kilka razy w tygodniu.
Nalewka z jemioły
Jemiołę można również pić w postaci nalewki, którą przygotowuje się na bazie ziela rośliny i spirytusu. Wystarczy zalać 100 gramów ziela 500 mililitrami spirytusu i odstawić na tydzień. Nalewkę należy pić codziennie po 50 mililitrów.
Uwaga
Przedawkowanie jemioły może grozić zatruciem pokarmowym. Dlatego należy ją stosować w zaleconych ilościach, nigdy w nadmiarze. Owoce jemioły nie są jadalne. Ich spożycie również grozi zatruciem.