Reklama

Reklama

Jesz przez 8 godzin, pościsz przez pozostałe 16

Koniec z przekąskami od rana do wieczora! Wszystkie posiłki musisz zmieścić w ciągu ośmiu godzin. Przez resztę doby żołądek odpoczywa.

Twój dietetyczny plan dnia

8 godzin: Tyle czasu masz na jedzenie

Reklama

Planujesz tyle posiłków, ile będziesz potrzebować. Także to, jak będą one duże. Ale nie obawiaj się - nie przejesz się, bo na zapas nie da się dużo zjeść.

16 godzin: Przerwa w posiłkach

Wolno ci tylko pić: wodę, napary ziołowe, herbaty zieloną i owocowe, kawę - bez cukru, może być z odrobiną mleka.

Zasady diety

Prosty podział dnia: Twoim zadaniem jest taka organizacja czasu, abyś miała możliwość zjedzenia wszystkich dziennych posiłków w ciągu ośmiu godzin. Może np. warto pierwszy zjeść w domu, a resztę w trakcie pracy? Twoim priorytetem jest post, a nie jedzenie (stąd nazwa "Intermittent Fasting", czyli przerywany post), ale i na nie musisz zapewnić sobie dość czasu. Nie ma bowiem możliwości, abyś zjadła np. wszystko na jeden raz.

Stała długość postu: Dieta 16:8 jest elastyczna, jeśli chodzi o wybór produktów, które jesz. Natomiast nie powinnaś wydłużać postu, jeśli któregoś dnia zdarzy ci się rzeczywiście zjeść zbyt dużo, np. w czasie świąt, albo drastycznie obniżać wielkości porcji. To może cię osłabić i rozregulować metabolizm! Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie dodatkowa porcja szybkiego marszu.

Śniadanie w południe? Nie szkodzi!

Jesteś sową i nigdy nie jesz śniadania po wstaniu z łóżka? Dieta 16:8 jest wymarzona dla ciebie, bo daje wolną rękę, jeśli chodzi o wybór części dnia, w której będziesz jadła. Posiłki możesz zaplanować na przykład między godziną 12 a 20 (albo jeszcze później, jeśli chodzisz spać po północy). Po wstaniu z łóżka możesz wypić tylko kawę, tak jak lubisz. Post będzie kończył się dopiero w południe i wtedy przyjdzie czas na pierwsze śniadanie.

Da się żyć bez wczesnego śniadania: To założenie przeczy zasadom tradycyjnej dietetyki, według której poranny posiłek ma zapewnić energię na cały dzień i powstrzymać przed napadami głodu. Jeśli twój post skończy się w południe, będziesz miała osiem godzin na zjedzenie dziennego przydziału. Nie musisz obawiać się napadów niekontrolowanego apetytu, bo będziesz jadła często!

Jeśli masz naturę skowronka, czas postu ustal odpowiednio do twojego osobistego zegara biologicznego. Zacznij od pierwszego posiłku o godzinie ósmej rano, ostatni zjedz już o 16.

Nie zrażaj się, gdy na początku będzie trudno

Kilka pierwszych dni z krótszym postem: 16 godzin bez jedzenia to według ciebie zbyt długo? Czujesz, że nie wytrzymasz? Możesz zacząć od 12-godzinnego postu i stopniowo go wydłużać. Albo zdecydować się na łagodniejszy wariant na stałe - zaplanować posiłki na 10 godzin, a przerwę na 14.

Uczucie głodu nie ominie cię: Teraz dopiero uświadomisz sobie, jak często jadłaś! Na dodatek, bez specjalnej potrzeby, bo niektóre posiłki trawi się nawet 12 godzin. To nie twój organizm będzie domagał się jedzenia, tylko twoja głowa. Nie poddawaj się, po kilku dniach powinnaś się przyzwyczaić, zwłaszcza że większość postu przypada na nocny sen.

Zaplanuj sobie zajęcia: Zagospodaruj czas, tak aby nie myśleć o jedzeniu. Nawet jeśli nie pracujesz, ustal precyzyjny grafik, aby zająć czymś uwagę.

Przykładowy jadłospis

Gdy jadasz 3 posiłki

Kolorowe kanapki: Dwie kromki pumpernikla - jedna z twarożkiem, rzodkiewką i plasterkiem awokado, druga z pastą z awokado i soku cytrynowego, posypana siekaną czerwoną kapustą i kiełkami.

Pieczony łosoś: Filet (200 g) skropiony cytryną i upieczony w folii, warzywne leczo z duszonej cukinii, papryki, cebuli, pomidora i czerwonej fasoli.

Jarzynowa z klopsikami: Zupa ugotowana na porcji włoszczyzny, z kalafiorem i ziemniakami, z kilkoma klopsikami (drobiowe mięso, cebula, marchewka, jajko, bułka tarta).

Gdy jadasz 4 posiłki

Omlet z szynką i ze szpinakiem: Zrobiony z dwóch jajek, z dodatkiem zblanszowanego szpinaku i dwoma plasterkami szynki.

Deser jogurtowy: Jogurt naturalny (100 g) z łyżką nasion chia i musem z mrożonych truskawek.

Grillowany kurczak: Filet kurczaka (200 g) z patelni grillowej, sałatka z komosy ryżowej, pomidorków cherry, rukoli i roszponki, skropiona sosem winegret.

Placki z cukinii: Usmażone ze startej cukinii z dodatkiem mąki, jajka i twarożku, podane z surówką z marchewki i jabłka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje