Jeszcze więcej warzyw i owoców w codziennym menu
Warzywa i owoce to samo zdrowie! Są źródłem witamin, wzmacniają odporność organizmu, sprawiają, że czujemy się lekko i rozpiera nas energia. Brak czasu na dbanie o dietę, nawał obowiązków dnia codziennego czy wrodzone zapominalstwo mogą skutkować tym, że regularne jedzenie warzyw i owoców schodzi na dalszy plan i każdy dzień kończy się popularną maksymą: „od jutra”. A wprowadzenie warzyw i owoców do codziennej diety jest niezwykle proste. Należy po prostu spożywanie ich uczynić żywieniowym nawykiem, a nie obowiązkiem. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Zamiast chrupać chipsy, słone orzeszki lub ciasteczka, wybierz zdrowszą alternatywę. Marchewki z humusem, seler naciowy z masłem orzechowym czy kawałki owoców mogą doskonale zaspokoić ochotę na małe co nieco.
Na właściwym miejscu
Krzątasz się po kuchni? W pośpiechu wychodzisz z domu? Jeśli banany, pomarańcze lub winogrono będą miały swoje widoczne i łatwo dostępne miejsce w kuchni, z pewnością chętniej i częściej po nie sięgniesz. Wykształcisz zdrowy odruch i bez zbędnego szperania po szafkach dostarczysz swojemu organizmowi dawkę witamin.
Zupy, zupy, zupy
Domowe zupy do prosty i szybki sposób na zwiększenie dziennej porcji spożywanych warzyw. Wystarczy ugotować do miękkości wybrane warzywa (marchewkę, cebulę, pomidory, cukinię, zieloną fasolkę), a następnie do bulionu dodać ryż, by pyszna, zdrowa zupa mogła powędrować na nasz stół.
Jeśli dysponujesz wolnym czasem w weekend, możesz wykorzystać go na przygotowanie warzywnego dipu, który w ciągu tygodnia urozmaici proste dania, takie jak sałatki, makaron czy nawet kanapki. Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek z odrobiną papryki, cebuli oraz cukinii, by otrzymać ciekawy sos.
Urozmaicanie
Kilka listków szpinaku w lazanii lub odrobina marchewki w sosie pomidorowym nie zmienią znacznie smaku potrawy, ale zwiększą jej wartość odżywczą. Przygotowujesz domowy hummus? Do tradycyjnego przepisu dodaj awokado oraz czerwoną paprykę, a zafundujesz sobie dodatkową porcję zdrowia.
Postaraj się, by każde danie czy przekąska zawierało warzywny lub owocowy dodatek. Dodaj awokado do kanapki, owoce do płatków śniadaniowych, ser przegryzaj winogronem. Większość warzyw i owoców stanowi doskonałe uzupełnienie smaku prostych potraw czy przekąsek.
Podwójną porcję, proszę
W przypadku warzyw czy owoców dokładka jest zawsze wskazana. Tego akurat nigdy nie należy sobie odmawiać. Zaleca się nawet, by połowa talerza w przypadku każdego posiłku przeznaczona była na porcję warzyw czy owoców.
Sałatka do kolacji
Lekka i zdrowa sałatka powinna być uzupełnieniem każdej kolacji. Nie ograniczaj się do serwowania sobie nudnej sałaty z pomidorami. Wykorzystaj kulinarną wyobraźnię i łącz ze sobą różne warzywa i owoce, przyprawiaj je i podawaj z ciekawymi sosami.
Zima hula za oknem, a ty masz ochotę na słodką, owocową przekąskę po kolacji? Wykorzystaj pełnię sezonu, kiedy półki sklepowe uginają się od czereśni, truskawek i malin, i przechowaj tę odrobinę lata w swojej zamrażalce. Dzięki temu słodką przekąskę będziesz mieć zawsze pod ręką.
Koktajle
Blender to wspaniały pomocnik w kuchni. Dzięki niemu wyczarujemy pyszne koktajle, które doskonale sprawdzają się w roli śniadania czy przekąski. Zmiksuj ulubione owoce z mlekiem lub jogurtem i koktajl gotowy! Wskazane jest dodawanie szpinaku lub natki pietruszki do koktajli owocowych, ponieważ podnoszą one ich wartość odżywczą.