Mocna konkurencja dla sernika. Koniecznie upiecz na święta

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Trzy kromki tradycyjnego makowca o wyraźnej spirali makowej na przekroju, ułożone na drewnianej desce, obok całego bochenka. W tle lniana serwetka i naczynie z mlekiem.
Makowiec tradycyjnypixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Makowiec zawijany. Nie zapomnij o kluczowych składnikach
  2. Świąteczny makowiec zawijany. Prosty przepis na wyśmienite ciasto
  3. Makowiec: skąd ta tradycja?

Makowiec zawijany. Nie zapomnij o kluczowych składnikach

    Makowiec jest obowiązkowym wypiekiem podczas świąt
    Makowiec jest obowiązkowym wypiekiem podczas świątCanvaProINTERIA.PL

    Świąteczny makowiec zawijany. Prosty przepis na wyśmienite ciasto

    Składniki

    • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej,
    • 40 g świeżych drożdży,
    • 150 ml mleka,
    • 2 jajka,
    • żółtko,
    • 80 g masła,
    • 80 g cukru,
    • odrobina soli.
    • Nadzienie:
    • puszka gotowej masy makowej,
    • 2 białka,
    • garść skórki z pomarańczy, szczypta soli.
    • Dodatkowo: jajko, łyżka mleka.
    1 godz. 0 min
    5-6
    Sposób przygotowania:
    1. Mleko podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepłe (nie gorące!), przelej do wysokiego kubka. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij z głównych składników). Odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
    2. Mąkę wsyp do dużej miski. Wlej rozczyn, resztę mleka, wbij jajka w całości i żółtko. Dosyp pozostały cukier i dodaj odrobinę soli. Zacznij łączyć składniki, a na końcu dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
    3. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Aby gotowa masa makowa była bardziej puszysta, ubij białka z odrobiną soli. Następnie wmieszaj je delikatnie do maku. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i połącz wszystkie składniki
    5. Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wbij w nie pięść. Wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
    6. Nałóż masę makową tak, aby został około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Teraz zwiń jak roladkę.
    7. Jajko roztrzep wraz z mlekiem. Nasmaruj wierzch ciasta i zostaw na 20-30 minut.
    8. Piecz makowiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
    9. Po wystudzeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

    Makowiec: skąd ta tradycja?

    Mak przed świętami jest odmieniany przez wszystkie kulinarne przypadki
    Mak przed świętami jest odmieniany przez wszystkie kulinarne przypadki123RF/PICSEL

    Więcej słodkich inspiracji na święta? Sprawdź koniecznie:

    Okrągłe pączki obsypane cukrem pudrem ułożone na stole i w słoiku, w tle rozmyte kwiaty oraz napisy kuchnia i interia kobieta.
    Poznaj przepisy, które łączą smak i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
    Ciasteczka dla Mikołaja. Pyszne i proste maślane smakołyki - nie tylko dla świętego!PolsatPolsat