Reklama

Reklama

Jeżyny – na anemię, wysoki cukier i rany

Jeżyny owocują od sierpnia do pierwszych przymrozków. Warto włączyć je do menu na progu jesieni, gdy organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Ich właściwości lecznicze są skrzętnie wykorzystywane od wieków. Badania naukowe potwierdziły mądrość ludową. Dziś owoce i liście jeżyn są zalecane nie tylko przy infekcjach górnych dróg oddechowych i jako remedium na trudno gojące się rany, ale też w profilaktyce nowotworów, przy anemii i kłopotach z cukrem.

Jeżyna - co to za owoce?

Jeżyny należą do rodziny roślin różowatych. Kształtem przypominają owoce maliny. Krzewy obu roślin też są podobne, choć jeżynowe mają więcej kolców i dłuższe pędy. Owoce jeżyny, w zależności od gatunku, mają różną barwę - od ciemnofioletowej po niemal czarną. Różnorodność form utrudnia klasyfikację jeżyn. Tylko w Polsce - zależnie od ujęcia statystycznego - mamy od 50-90 różnych gatunków tej rośliny.

Zobacz również: Wosk pszczeli w pielęgnacji i leczeniu

Reklama

Jeżyny - antidotum na przeziębienie

Medycyna ludowa najczęściej korzystała z leczniczych właściwości soku z jeżyn, którym leczono przeziębienia i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Nie mniejszą popularnością cieszyły się napary i wywary z liści rośliny.

Wywar z liści, podobnie jak sok z owoców jeżyny, zalecano przy przeziębieniach, grypie i innych infekcjach, zwłaszcza jeśli towarzyszyła im podwyższona temperatura. Napar z bogatych w garbniki liści jeżyn stosowano przeciwbiegunkowo.

Zobacz również: Kto nie powinien pić octu jabłkowego? Skutki mogą być opłakane

Jeżyny - więcej niż siła antyoksydantów

Dziś najczęściej doceniamy jeżyny za ich potencjał przeciwutleniający. Jak większość warzyw i owoców o bardzo ciemnym kolorze, jeżyny są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które myślą o profilaktyce chorób nowotworowych. Jeżyny są też szczególnie korzystne dla diabetyków i osób z insulinoopornością, a także w profilaktyce i leczeniu anemii.

Newsy: Jak suszyć grzyby?

Jeżyny dla lepszego metabolizmu węglowodanów

Jeżyny są rekomendowane nie tylko dla osób z już zdiagnozowaną cukrzycą, ale też przy insulinooporności i genetycznym obciążeniu nieprawidłowościami w zakresie metabolizmu węglowodanów. Warto włączyć je do diety z kilku powodów.

Po pierwsze, jeżyny mają wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność. Ten zestaw cech jest pożądany w doborze produktów do diety cukrzycowej. Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z najważniejszych wskaźników w leczenia chorób metabolicznych. Dlatego diabetycy powinni bazować na produktach o niskim ładunku energetycznym, nie rezygnując z ich jakości.

Po drugie, mają niski indeks glikemiczny (IG=25), co oznacza, że po spożyciu jeżyn nie dojdzie do nagłego wyrzutu cukru we krwi.

Po trzecie, jeżyny są bardzo bogate w błonnik. Surowe włókno roślinne usprawnia pracę jelit i pobudza trawienie, co ma ogromne znaczenie w leczeniu cukrzycy. Błonnik spowalnia też wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym i pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.

Po czwarte, zwiastujące koniec lata jeżyny hamują przyswajanie enzymów, które odpowiadają za przyswajanie węglowodanów.

Współczesna fitoterapia poleca również wodne wyciągi z liści jeżyny, które - podobnie jak owoce - wpływają na normalizację poziomu cukru we krwi.

Jeżyny pomocne przy anemii

Jeżyny zawierają żelazo - pierwiastek kluczowy w profilaktyce i leczeniu anemii. Co ważne, obfitują również w witaminę C, która zwiększa przyswajalność jonów żelaza w przewodzie pokarmowym. Zjadając dwustugramową porcję jeżyn, dostarczymy do organizmu 16 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo i aż 70 proc. na witaminę C.

Zarówno świeże, jak i przetworzone owoce powinny być stałym elementem jadłospisu osób z niedoborami żelaza i anemią. Warto stosować je również profilaktycznie. Jeżyny nadają się do mrożenia i obróbki termicznej, dzięki czemu możemy z nich korzystać przez cały rok. Soki, dżemy i konfitury z tych owoców warto wprowadzić do diety nie tylko ze względów smakowych, ale też zdrowotnych.

Jeżyny - naturalne remedium na trudno gojące się rany

Z leczniczych właściwości liści jeżyn korzystano już za czasów Hipokratesa. Przygotowane na bazie świeżych i suszonych liści jeżyn napary wykorzystywano do przemywania trudno gojących się ran. Mądrość ludową potwierdziły badania naukowe. Wykazano, że dzięki zawartości taniny i garbników, liście jeżyn działają ściągająco i zwężają naczynia krwionośne. Gojeniu ran sprzyjają też ich właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Przy małych ranach można stosować okłady z liści jeżyny. Duże warto przemywać sporządzonym na ich bazie naparem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jeżyny | owoce | cukrzyca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy