Reklama

Reklama

Jogurt naturalny - nienaturalnie słodki?

Wydaje ci się, że sięgając po jogurt naturalny wybierasz ten bez dodatku cukru? Niekoniecznie, bowiem - jak zauważa dietetyk Agnieszka Piskała - jogurty naturalne mogą zawierać nawet trzy łyżeczki cukru! "Dlatego warto czytać etykiety" - radzi.

Jak przekonuje Agnieszka Psikała, dietetyk i autorka raportu na temat cukru, stworzonego w ramach kampanii "Uczymy jak słodzić", nawet na jogurcie naturalnym warto przeczytać etykietę. Często bowiem okazuje się, że jogurt ten w porównaniu do tego w wersji owocowej wydaje nam się mniej słodki, przez co zdrowszy.

Reklama

"Jogurt naturalny, który uważalibyśmy za produkt, który raczej nie kojarzy się z produktami słodkimi, może zawierać nawet do trzech łyżeczek cukru. To nie jest tak, że producent chciał nas oszukać, bo tą informację jawnie napisał na opakowaniu, którego nam się po prostu często nie chce przeczytać" - mówi Piskała.

Jak zauważa, na polskim rynku niewiele jest produktów, które zawierają np. naturalnie występującą w mleku laktozę, tylko jako cukier, który może się znaleźć w produkcie poddanemu naturalnej fermentacji. "Produkty typu - właśnie jogurt, kefir, maślanka - są dosyć kwaśne w swoim smaku, mało akceptowane przez polskich konsumentów, dlatego producenci dosładzają je dodając cukry proste nawet do jogurtu naturalnego" - kwituje. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje