Kakao poprawia ostrość widzenia
Kakao jest dobre, ale tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego. Wyniki badań opublikowanych przez „Journal of Functional Foods" wskazują, że kakao warto pić do trzydziestego roku życia. Spożywanie około 2,5 grama kakao poprawia bowiem ostrość widzenia u młodych osób w warunkach światła dziennego.
Badanie na temat zbawiennego wpływy kakao na wzrok przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego. Analizowali oni wpływ flawonoidów pochodzących z kakao oraz antocyjanów zawartych w owocach leśnych na jakość widzenia czterdziestu osób w wieku od 18 do 27 lat.
Podczas trzech osobnych wizyt w laboratorium uczestnicy pili szklankę kakao (z mlekiem), samo mleko lub jedli mieszankę malin, czerwonych i czarnych porzeczek oraz borówek. Za każdym razem po upływie trzech godzin od konsumpcji badano poziom polifenoli w moczu.
Ostrość widzenia testowano w dobrze oświetlonych warunkach oraz o zmierzchu. Wcześniej uczestnicy przeszli szereg badań wzroku oraz wypełnili kwestionariusze dotyczące m.in. sposobu odżywiania.
Naukowcy zaobserwowali, że po wypiciu kakao u badanych następowała wyraźna poprawa ostrości widzenia w świetle dziennym, a także poprawa koncentracji i przetwarzania bodźców wzrokowych. Znacznie mniejsza poprawa miała miejsce po spożyciu owoców. Pozytywnego wpływu żadnego z produktów nie zauważono natomiast w warunkach słabego oświetlenia.
Zdaniem naukowców, za pozytywny wpływ kakao odpowiadają flawonoidy i teobromina, które działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.
* * *
Zobacz więcej: