Reklama

Kaktusy jadalne i ich zaskakujące właściwości

Kaktus to niepozorna roślina, która na pierwszy rzut oka może odstraszać, zwłaszcza ze względu na wszechobecne kolce. Tym bardziej dziwi to, że posiada cenne dla naszego organizmu substancje odżywcze, wspierające pracę jelit i wspomagające leczenie chorób reumatycznych. Ta specyficzna roślina ma także wiele innych zastosowań - używa się jej między innymi do produkcji kosmetyków i popularnej tequili. Chcesz poznać inne zaskakujące właściwości kaktusów? Przeczytaj artykuł.

Pochodzenie kaktusów

Kaktusy na dobre wpisały się w krajobraz Ameryki Południowej i Północnej. Uprawa tych roślin jest tam powszechna – kaktusy nie mają konkretnych wymagań glebowych, nie potrzebują składników mineralnych do wzrostu, nie są im niezbędne systemy nawodnienia – jedynym warunkiem jest bardzo dobre nasłonecznienie. Właśnie dlatego kaktusy spotyka się również w innych częściach świata. Najwięcej plantacji kaktusa znajduje się w Meksyku, który dominuje w tej dziedzinie na rynku światowym.

Mylnie uważa się, że jedyną jadalną częścią kaktusa jest jego owoc. Istnieje odmiana opuncji – nopal – a jej liście nadają się do spożycia. Mając do czynienia ze świeżymi owocami bądź liśćmi, należy zachować szczególną ostrożność – posiadają one niewidoczne kolce, które w kontakcie ze skórą mogą powodować uporczywy ból, utrzymujący się nawet do kilku dni.

Reklama

Kaktus a zdrowie

Udowodniono, że miąższ kaktusów posiada szereg zdrowotnych właściwości. Jest bogaty w witaminy C i A oraz niektóre z grupy B. Poza tym dostarcza organizmowi ważnego budulca kości – wapnia. Kaktus ze względu na niską kaloryczność polecany jest przede wszystkim osobom na diecie. Sok rośliny zawiera zaledwie 20 kcal. Spożywanie kaktusa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i poprawia krążenie, normując ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto roślina wykazuje działanie wspomagające leczenie chorób reumatycznych. Znajdujący się w niej błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia wchłanianie cennych dla organizmu mikroelementów – spożywanie rośliny zaleca się osobom, które cierpią z powodu przewlekłych biegunek. Kaktusy są świetnym rozwiązaniem przy diecie oczyszczającej, łagodzą też skutki uboczne chemioterapii.

Inne zastosowanie kaktusów

Kaktusy, dzięki swoim właściwościom, znalazły również zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się je do produkcji kremów nawilżających skórę, ale także szamponów: jego regularne stosowanie poprawia kondycję włosów i sprawia, że są silne i lśniące. Dzięki zawartym w kaktusie witaminom skóra jest z kolei dostatecznie nawilżona i elastyczna. Wyciąg z rośliny opóźnia też procesy starzenia się i wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe. Ponadto na rynku dostępne są preparaty na bazie kaktusa, które łagodzą skutki oparzeń i podrażnienia, przyspieszają też gojenie się ran.

Niektóre pozbawione kolców gatunki kaktusa służą też do produkcji materiału usztywniającego kończyny przy zwichnięciach i złamaniach. Duże i zdrewniałe okazy rośliny wykorzystywane są z kolei jako ekologiczny materiał opałowy. Ekstrakt z opuncji jest także niezbędny do wytwarzania czerwonego barwnika i produkcji płynów do mycia naczyń.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy