Reklama

Reklama

Kalafior: Sześć argumentów dla zdrowia

Zapiekany, gotowany, serwowany solo albo jako element sałatek czy dodatek do pizzy. Sposobów na podawanie kalafiora jest bez liku, a dlaczego warto włączyć to warzywo do jadłospisu? Sprawdźmy!

Nienachalny w smaku, bo efekt końcowy zależy głównie od formy i dodatków, z którymi go połączymy. O smakach zresztą trudno dyskutować, każdy ma swoje. O walorach zdrowotnych zdecydowanie warto, kalafior ma istotne argumenty.

Reklama

16 cennych składników

W różyczkach kalafiora znajdziemy dziewięć witamin i siedem składników mineralnych, łącznie aż szesnaście cennych wartości odżywczych. Włączając go do menu dostarczymy komórkom: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk - kluczowe dla dobrej formy minerały. Jakie korzyści dla zdrowia przynieść może kalafior?

1. Działanie antynowotworowe

Naukowcy są zgodni co do siły jego przeciwnowotworowych właściwości. Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Szczególne znaczenie ma to dla mężczyzn, gdyż kalafior jest skuteczną bronią w profilaktyce nowotworów prostaty, ale nie tylko. Włączony do jadłospisu pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej, gardła, krtani i pęcherza moczowego. Warto serwować go z dodatkiem kurkumy, która istotnie wzmacnia przeciwnowotworowe działanie warzywa.  

2. Ochrona przewodu pokarmowego

Dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym kalafior może okazać się warzywem ciężkostrawnym, ma też działanie gazotwórcze. Warto zachować umiar i nie zjadać jednorazowo zbyt dużych porcji. Dla zniwelowania ewentualnego dyskomfortu trawiennego dobrze serwować go z dodatkiem imbiru, kminku lub kopru. Zdecydowanie powinni sięgać natomiast po kalafiora borykający się z wrzodami. Zawarte w nim izotiocyjany mają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori - bakterię, która jest główną przyczyną rozwoju choroby wrzodowej. 

Dowiedz się więcej na temat: kalafior

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje