Zielony groszek – pięć argumentów dla zdrowia

Groszek cukrowy możemy spożywać w całości, wraz ze strąkami
Groszek cukrowy możemy spożywać w całości, wraz ze strąkami123RF/PICSEL
Jedzony regularnie zmniejsza ryzyko chorób wirusowych
Jedzony regularnie zmniejsza ryzyko chorób wirusowych123RF/PICSEL
  • dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów i błonnika groszek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • zawartość żelaza, które, ze względu na obecności witaminy C, łatwo się wchłania - daje roślinie zdolność zapobiegania anemii;
  • groszek zawiera szereg witaminy korzystnych dla serca i całego układu krążenia, a także błonnik, który obniża poziom cholesterolu oraz antyoksydanty - wszystko to sprawia, że roślina jest rekomendowana dla osób borykających się z chorobami sercowo-naczyniowymi;
  • z uwagi na zawartość luteiny, antyoksydantu niezwykle cennego dla naszych oczu, zielony groszek ma działanie profilaktyczne i lecznicze względem chorób w obrębie narządu wzroku;
  • jedzony regularnie zmniejsza ryzyko chorób wirusowych, gdyż zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?