Reklama

Zielony groszek – pięć argumentów dla zdrowia

Jako jedyny, spośród wszystkich roślin strączkowych, może być spożywany na surowo, ale nie tylko. Doskonale smakuje gotowany na parze i tradycyjną metodą. Jakie wartości odżywcze pozyskamy z zielonego groszku i komu będzie szczególnie zalecany?

Zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu. Modę na ich spożywanie rozpoczęli w XVII wieku Francuzi. Roślina ceniona jest za smak, wartości odżywcze i łatwość przechowywania. Groszek możemy uzyskać z trzech odmian roślin: grochu zwyczajnego typowego i polnego oraz cukrowego.

Groszek cukrowy możemy spożywać w całości, wraz ze strąkami, gdyż jako jedyne nie posiadają wyściółki i nie są łykowate. Przed zjedzeniem strąków innych odmian konieczne jest natomiast obranie ich z wyściółki. W Europie groszek zyskał szerokie grono zwolenników zarówno wśród ubogich, dla których był relatywnie tanim, pożywnym i sycącym produktem, jak i majętnych osób, które upodobały sobie smak i jego właściwości odżywcze.

Wartości odżywcze


Roślina jest niskokaloryczna, obfituje w błonnik, węglowodany i białko. Jest dobrym budulcem dla komórek, utrwala też uczucie sytości. Jedząc zielony groszek dostarczymy organizmowi szereg cennych witamin, między innymi: A, B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5, B9 (kwas foliowy), witaminę życia: C, witaminę młodości: E oraz witaminę K. Warzywo jest źródłem ważnych składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, mangan i fosfor. 

Reklama


Prozdrowotne właściwości groszku


Obok wyjątkowego smaku groszek zielony ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wśród jego najsilniejszych argumentów wyróżnić trzeba następujące:

  • dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów i błonnika groszek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • zawartość żelaza, które, ze względu na obecności witaminy C, łatwo się wchłania - daje roślinie zdolność zapobiegania anemii;
  • groszek zawiera szereg witaminy korzystnych dla serca i całego układu krążenia, a także błonnik, który obniża poziom cholesterolu oraz antyoksydanty - wszystko to sprawia, że roślina jest rekomendowana dla osób borykających się z chorobami sercowo-naczyniowymi;
  • z uwagi na zawartość luteiny, antyoksydantu niezwykle cennego dla naszych oczu, zielony groszek ma działanie profilaktyczne i lecznicze względem chorób w obrębie narządu wzroku;
  • jedzony regularnie zmniejsza ryzyko chorób wirusowych, gdyż zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów.


Groszek zielony w diecie dziecka - ostrożnie!


Choć warzywo teoretycznie może być podawane dzieciom już od szóstego miesiąca życia, warto zachować szczególną ostrożność. Jako, że groszek zielony jest rośliną strączkową, może okazać się ciężkostrawny. Zacznijmy od małej ilości zupy krem, przecierając skórki przez sito. Obserwujmy reakcję malucha. Nie w pełni wykształcony przewód pokarmowy dziecka może mieć kłopot ze strawieniem takiego posiłku. Groszek z puszki też nie jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza dla dzieci. Zalewa na ogół zawiera substancje konserwujące i regulujące smak, które nie powinny być przez nie spożywane.  

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zielony groszek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy