Reklama

Reklama

​Kalarepa dla każdego

Na straganach dostępna jest praktycznie przez cały rok. Mowa o kalarepie. Odmianie kapusty warzywnej, która przywędrowała do Polski całkiem niedawno, bo w XIX wieku.

Wcześniej była znana m.in. w starożytnym Rzymie, gdzie nosiła miano caulorapa. Później słuch o niej zaginął i powróciła do europejskich upraw w XVIII wieku.

Nie wyrzucaj liści

Reklama

Kalarepa jest jadalna praktycznie w całości. Nie tylko kulista część, zwana czasami jabłkiem, ale również liście. Paradoksalnie to w nich jest najwięcej substancji odżywczych. Zarówno one, jak i sama bulwa zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fosfor, chlor, jod, karoteny i witaminy B1, B2, B6 oraz. Znajdziemy w niej także kwasy nikotynowy, pantotenowy, szczególnie potrzebny w ciąży foliowy oraz szczawiowy.

Wprowadzona do codziennej diety kalarepa sprzyja prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i właściwej perystaltyce jelit. Zawarte w niej związki siarkowe wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze. Badania wykazują, że są skuteczne nawet w walce z bakterią Helicobacter pylori, która jest najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. 

Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców wynika, że kalarepa, a także z sałata, kapusta, brokuły, jarmuż i kalafior, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, a w niektórych przypadkach pomaga pokonać chorobę. Podczas eksperymentu przebadano pięć tysięcy kobiet z różnym stopniem zaawansowania nowotworu. Kobiety, które ciągu trzech lat od rozpoznania choroby spożywały dziennie około kilograma warzyw kapustnych, były mniej zagrożone przedwczesną śmiercią. Spadło także ryzyko nawrotu nowotworu.

Poprawia wzrok

Kalarepa zawiera luteinę. Ta substancja jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Jest to żółty barwnik, który w największej ilości gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za prawidłowy proces widzenia. Chroni także oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Wspiera walkę z otyłością

Kalarepa powinna znaleźć się w diecie osób walczących z nadwagą. Warzywo to jest niskokaloryczne i z powodzeniem może zastąpić słodycze lub inne niezdrowe przekąski. Ponieważ zawiera błonnik, doskonale wspiera odchudzanie.

Czy kalarepa jest dobra dla dzieci?

Kalarepę można podawać dzieciom już po 7 miesiącu życia. Jak ze wszystkimi nowinkami należy jednak postępować ostrożnie. Kalarepa rzadko wywołuje alergie. Niestety zdarza się, że gromadzi w liściach szkodliwe substancje - pestycydy i inne środki ochrony roślin. Ich spożycie może prowadzić do alergii pokarmowych. Dlatego warto obserwować reakcje organizmu dziecka i w razie konieczności wycofać nowość z diety. Dla pewności, można kalarepę ugotować, choć oczywiście traci wtedy wiele ze swoich wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej na temat: kalarepa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje