Reklama

Reklama

Kalarepa – sojuszniczka naszego zdrowia

Warzywo uniwersalne jeśli mowa o metodach serwowania. Kalarepa może być zjadana na surowo, a także gotowana, zapiekana czy duszona. Dlaczego w ogóle warto się nią zainteresować?

Trzeba za znaczyć, że jadalną częścią rośliny jest nie tylko kulista część łodygi nazywana jabłkiem, ale również liście. Te obfitują w znaczne ilości białka, wapnia, żelaza, witaminy C oraz chlorofilu. Zdecydowanie warto dodawać je do sałatek czy świeżych surówek, a także używać do kanapek, na przykład w zastępstwie sałaty.

Reklama

Surowa czy na ciepło?

Jabłko, zasadnicza część rośliny, na surowo smakuje najlepiej, gdy mamy do czynienia z młodą kalarepą. Tak spożywana dostarczy naszym komórką największą ilość składników odżywczych. Warzywo jest nienachalne w smaku. Można się w nim doszukać lekko słodkawej nuty.

By zachęcić najmłodszych do zjadania kalarepy, pokrójmy ją w plastry i serwujmy jak chipsy. Dla wybrednych możemy pokusić się o przygotowanie ulubionego dipu, na przykład z musztardy dijon, miodu i cytryny.

Jeśli kupimy twardszy okaz, najpewniej roślina jest już starsza i nie będzie nam smakowała surowa. Śmiało poddajmy ją obróbce termicznej. Świetnie smakuje gotowana na parze, na przykład pokrojona w słupki i serwowana z ulubionym sosem. Kalarepa jest też wdzięcznym dodatkiem zarówno do wegetariańskich, jak i mięsnych zapiekanek. Nadaje się do dań jednogarnkowych, w których wszystkie składniki dusimy krótko pod przykryciem, a także jako składnik zup.

Jaką kupować?

Dobrze wybrać małą lub średniej wielkości kalarepę. Duże zazwyczaj są bardzo twarde i mocno przerośnięte włóknami. Bulwa powinna mieć gładką, pozbawioną plam skórę i być cięższa niż mogłoby nam się wydawać na pierwszy rzut oka. Dużo o stanie warzywa mówią również liście. Świeża kalarepa ma jędrne, jasnozielone, pozbawione plam i śladów żółknięcia liście. 


Dowiedz się więcej na temat: kalarepa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje