Kalorie. Co warto o nich wiedzieć?
Niektórzy planując posiłki liczą je codziennie, przez innych są znienawidzone, bo kojarzą się tylko z wyrzeczeniami. O czym mowa? O kaloriach! Wiedza na ich temat jest jednak bardzo potrzebna, ponieważ dostarcza nam cennych wskazówek o każdym produkcie spożywczym. Wokół kalorii narosło wiele mitów, które nijak mają się do rzeczywistości. Dlaczego kalorie są tak ważne? Co warto o nich wiedzieć? Czy stosowanie głodówek jest bezpieczne? Sprawdźmy.
Pokarmy dostarczają nam niezbędnej energii. Jeśli zjadamy zbyt mało, organizm jest osłabiony i nie ma siły sprawnie funkcjonować. Z drugiej strony, jeśli jemy więcej i nie spalamy całości pokarmu, jego nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Aby dobrać dobrze zbilansowaną dietę, wartość energetyczną wyraża się w kilokaloriach (kcal) albo w kilodżulach (kJ). Jednak na co dzień posługujemy się pojęciem: kaloria.
Zapotrzebowanie na kalorie
To, ile kalorii jest niezbędnych do zachowania pełnej sprawności, zależy od wielu czynników, m.in. od wieku, płci, a także od wzrostu, czy wagi. Wpływ ma również styl życia: aktywność fizyczna, tryb pracy oraz poziom stresu. Szacuje się, że kobieta w średnim wieku potrzebuje dziennie od 2000 do 2600 kcal. Mężczyźni wymagają więcej energii i przyjmuje się, że niezbędne jest od 2400 do 3400 kcal.
Szacuje się, że ok. 70% energii pochłaniają organy wewnętrzne, dzięki którym zachodzą procesy metaboliczne. W zależności od trybu życia ok. 20% przeznaczane jest na wysiłek fizyczny w ciągu dnia np. chodzenie, ruszanie kończynami, itp. (W przypadku uprawiania sportu stosunek ten zwiększa się). Ostatnie 10% pozwala utrzymać prawidłową temperaturę ciała oraz zmagazynować niespożytkowaną energię.
Źle dobrana dieta
Codzienna dieta jest kluczowa, bo bezpośrednio wpływa na działanie organizmu. Jeśli spożywamy produkty o małym potencjale energetycznym, organy i ciało zaczynają odmawiać posłuszeństwa: czujemy się ospali, narzekamy na brak koncentracji i brak kreatywności, szwankuje też odporność oraz pogarsza się wygląd. W przypadku przyjmowania nadmiernej ilości kalorii cała energia jest magazynowana, co najczęściej prowadzi do otyłości oraz groźnych chorób, np. układu krążenia.
Chcąc zredukować tkankę tłuszczową w organizmie, należy zmienić przyzwyczajenia żywieniowe. Warto ograniczyć ilość produktów wysokokalorycznych, takich jak np. oleje roślinne, słodycze, czerwone mięso czy alkohol i wzbogacić dietę o odżywcze warzywa oraz produkty mleczne. Zmianę jadłospisu należy również połączyć z intensywniejszą aktywnością fizyczną. To klucz do pełnego sukcesu.
Głodówki. Czy mają sens?
Wiele osób myśli, że ograniczenie przyjmowania kalorii albo rezygnacja z nich jest kluczem do osiągnięcia idealnej sylwetki. Okazuje się, że głodówki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i sprawić, że waga stanie w miejscu. Dlaczego? Organizm wytwarza w ten sposób mechanizm obronny. Brak dostaw energii skutkuje zwolnionym metabolizmem i zmniejszoną aktywnością narządów, a zapasy zmagazynowanej energii (w postaci tkanki tłuszczowej) zużywane są w dalszej kolejności. Stosowanie głodówek ma również gorsze konsekwencje. Prócz zaburzeń metabolicznych zwiększa ryzyko wystąpienia anoreksji oraz bulimii.