​Kapusta kiszona dla dziecka

Jesień to czas, gdy trzeba uzupełniać niedobór witaminy C. A do tego celu świetnie nadaje się kiszona kapusta.

Kapusta kiszona jest pełna witamin i minerałów
Kapusta kiszona jest pełna witamin i minerałów123RF/PICSEL

Kapustę kiszoną, a raczej jej sok, można podawać dzieciom już po 8 miesiącu życia. Oczywiście nie powinno być go za dużo, do łyżeczki dziennie. Koniecznie trzeba sprawdzić czy maleństwo nie zareaguje zaczerwienieniem wokół ust. Wtedy należy zaprzestać podawania soku.

Rozdrobnioną kiszoną kapustę można podawać już od 10 miesiąca życia dziecka.

Pełna witamin i minerałów

Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas, wapń, fosfor, magnez i dużo błonnika. Kiszona kapusta sprawdzi się przy zaparciach. Jest świetnym regulatorem procesów trawiennych.

Kiszona kapusta zawiera też dużo siarki. Jest zatem doskonałym środkiem poprawiającym wygląd skory, włosów i paznokci.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?