Kapusta lepsza niż cytrusy
Zimą surówki z kiszonej, jak i surowej kapusty dostarczają nam witaminy C i minerałów.
Kapusta w okresie zimowym jest lepszym i bardziej przyswajalnym źródłem witaminy C niż na przykład owoce cytrusowe. Dietetycy zalecają kiszone warzywa, ponieważ pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witaminy C, B6 i B12, które wspomagają przyswajanie żelaza, a tym samym przeciwdziałają anemii.
Kiszone warzywa w formie surówek czy prosto ze słoika polecane są w diecie oczyszczającej. Jedząc je, dostarczamy organizmowi kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm z toksyn.
Aby potrawy z gotowanej kapusty miały delikatny smak i zapach, trzeba ja gotować przez krótki czas bez przykrycia, wówczas ulotnią się zawarte w niej olejki eteryczne, nadające kapuście charakterystyczny zapach. Warzywo to powoduje wzdęcia, więc do potraw należy dodawać kminek, który jest wiatropędny.
Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna kapusta to taka, która ma twardą i ciężką główkę, białe liście o delikatnym unerwieniu. Kapusty o dużych głowach i grubym unerwieniu liści są gorzkie.