Kasza jaglana: Dobry sposób na oczyszczanie. Na co jeszcze pomaga?
Kasza jaglana to jedna najstarszych kasz, która od dłuższego czasu zyskuje na popularności. Wszystko za sprawą jej cennych wartości odżywczych i licznych właściwości leczniczych. Jest lekkostrawna, sycąca oraz zawiera sporo białka. Kasza jaglana świetnie oczyszcza jelita ze złogów i toksyn, warto więc zastosować detoks organizmu na jej bazie. Kasza jaglana obfituje przy tym w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na zdrowie i odporność. Działa zasadotwórczo i odkwasza organizm, poprawia metabolizm i pomaga łagodzić infekcje. Do tego rewelacyjnie oddziałuje na urodę, poprawiając kondycję włosów, skóry i paznokci. Dlaczego jeszcze warto sięgać po kaszę jaglaną? Co zawiera i czy znajduje się w niej gluten? Na te i inne pytania odpowiedzi przedstawiamy poniżej.
Kasza jaglana otrzymywana jest z ziaren prosa, jednego z najstarszych rodzajów zbóż. Uprawiane było już w epoce neolitu i przez wieki stanowiło podstawę diety mieszkańców Europy, Azji i Afryki. Kasza jaglana nazywana jest również jagłami kub krupem i ma postać małych, żółtych ziarenek. Największą popularnością w Polsce cieszyła się przed drugą wojną światową, następnie została na jakiś czas zapomniana. Jednak w ostatnim czasie coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana obfituje w wiele cennych składników odżywczych. W większości składa się z węglowodanów, jednak nie zawiera dużo błonnika pokarmowego (3,2 g na 100 g). Znajduje się w niej za to dużo łatwo przyswajalnego białka, w tym aminokwasy: leucyna, izoleucyna i metionina. Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grypy B, zwłaszcza witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirodyksyny). Ma także w składzie witaminę E oraz wiele minerałów: żelazo, magnez, miedź, wapń, sód, potas, krzem, cynk i fosfor. Zawiera również lecytynę, która wspomaga pamięć i koncentrację. W kaszy jaglanej nie ma za to gluten, czyli białka alergizującego. Mogą więc sięgać po nią osoby chorujące na celiakię.
Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Jest lekkostrawna, a dzięki zawartości białka syci na długo. Zawarta w niej lecytyna poprawia pamięć i koncentracją oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Kasza jaglana ma dość dużo kalorii (350 kcal na 100 g) i wysoki indeks glikemiczny, ale nie oznacza to, że powinno się z niej rezygnować. Można ją stosować nawet w diecie odchudzającej, gdyż zawarty w niej krzem przyspiesza przemianę materii. Kasza jaglana zaspokaja również głód na dłużej i dostarcza organizmowi licznych składników odżywczych. Dzięki niej możemy więc uniknąć podjadania.
Detoks jaglany
Kaszę jaglaną stosuje się również w kuracjach oczyszczających, gdyż usuwa toksyny z organizmu. Ma bowiem działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Oczyszcza też jelita ze zbędnych produktów przemiany materii. Detoks jaglany może trwać od 12 do 21 dni, ale można także przeprowadzić jedno- lub trzydniowe oczyszczanie kaszą jaglaną, aby odciążyć organizm, np. po świętach.
Kasza jaglana a infekcje i choroby układu pokarmowego
Warto również sięgać po kaszę jaglaną w przypadku infekcji. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych i wysusza nadmiar wydzieliny. Może więc sprawdzić się w przypadku uciążliwego kaszlu i kataru. Kasza jaglana wzmacnia również odporność organizmu. Jest także zalecana osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego i rekonwalescentom. Jest bowiem lekkostrawna i pożywna. Nie zawiera przy tym glutenu, więc może być też spożywana przez osoby chorujące na celiakię.
Kasza jaglana świetnie też wpływa na urodę. Zawiera witaminę E, czyli witaminę młodości, a także krzem i krzemionkę wzmacniające włosy, skórę i paznokcie. Krzem odgrywa również ważną rolę w mineralizacji kości, dzięki czemu spożywanie kaszy jaglanej może zmniejszać ryzyko osteoporozy. Ponadto jagły to bardzo dobre źródło żelaza, którego niedobór może prowadzić do anemii.
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Przygotowanie kaszy jaglanej jest dość proste, ale należy uważać, by nie była gorzka w smaku. Przed gotowaniem warto moczyć ją przez kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki kaszy i wypłuczemy fityniany, które w nadmiarze utrudniają wchłanianie składników odżywczych. Kaszę gotujemy w wodzie w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2-3 szklanki wody. Gdy kasza wchłonie wodę, należy odstawić ją na ok. godzinę. Kaszę można też ugotować w samym mleku.
Kasza jaglana – przeciwwskazania
Choć kasza jaglana jest bardzo zdrowa i pożywna, nie każdy może po nią sięgać. Jest dość kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest polecana osobom chorującym na cukrzycę. Może bowiem gwałtownie podnosić poziom cukru. Uważać powinny również osoby mające problemy z tarczycą, gdyż kasza jaglana może utrudniać wchłanianie jodu przez organizm.