Procesy przemiany materii, od których zależy prawidłowa praca układu nerwowego, poprawia spożywanie kasztanów jadalnych (zwanych także maronami). W tym celu trzeba zjadać przy posiłkach od 3 do 5 gotowanych kasztanów dziennie. Hildegarda zalecała je jako uniwersalny środek leczniczy na nerwy i ochronę przed demencją.
Współczesna nauka potwierdziła zdrowotne właściwości maronów. Są one źródłem garbników i bioflawonoidów, które wychwytują wolne rodniki. A więc unieszkodliwiają wytworzone pod wpływem stresu reaktywne formy tlenu, co z kolei chroni mózg przed przedwczesnym starzeniem. Sprawności układu nerwowego służą również obecne w kasztanach jadalnych wartościowe węglowodany, mające ogromne znaczenie w gospodarce energetycznej komórek nerwowych. Porada pochodzi z książki doktora Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen od A do Z". Wyd. Esprit.