Kawa... ale z czym?
Pijesz ją z mleczkiem i ze śmietanką. A lepiej skusić się na inne dodatki
Mało kto wie, że śmietanka w proszku zawiera konserwanty, barwniki, tłuszcz, cukier, które tuczą, powodują choroby krążenia i cukrzycę. W mleczku do kawy są też szkodliwe substancje (fosforan i cytrynian sodu), które niszczą zęby i przyspieszają utratę wapnia z kości. Wybierz więc zdrowsze dodatki do kawy.
Tłumi gorycz kawy, obniża cukier we krwi i poprawia krążenie. Jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia. Obniża cholesterol, poprawia funkcje poznawcze i zdolność zapamiętywania.
Jest niskokaloryczna, pobudza organizm, wzmacnia, działa przeciwzapalnie. Ma też właściwości przeciwdepresyjne.
Wrzuć mały kwadracik do filiżanki, a pomoże ci w myśleniu i doda energii. Wzmocni serce, zapobiegnie miażdżycy i zakrzepom. Zwiększy ilość wapnia, a obecny w niej magnez przyspieszy jego wchłanianie.
Wystarczy pasek albo łyżeczka startej skórki z pomarańczy. Zawiera ona mnóstwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, co zmniejsza apetyt. Ułatwia trawienie tłuszczów i poprawia pracę naszych jelit. Obniża poziom złego cholesterolu i likwiduje niestrawność.
Zatrzyj go, zmieszaj z kawą i ją zaparz. Dzięki temu dostarczysz organizmowi cennego błonnika, potasu, magnezu i fosforu. Ten egzotyczny owoc wspomaga walkę z otyłością, obniża poziom cholesterolu i... jest naturalnym antybiotykiem.